Van Bentumfabriek definitief gemeentelijk monument

De voormalige staalfabriek Gebr. Van Bentum op Herenstraat 108 wordt definitief een gemeentelijk monument. Dit besloot het college van B&W op 8 maart 2022. Vorig jaar september wees het college de fabriek aan als voorlopig gemeentelijk monument.

Herenstraat 108 is in de volksmond bekend als de Van Bentumfabriek: een fabriek waar decennialang stalen constructies en ramen werden gemaakt. De volledige fabriek staat al enige jaren leeg en is in niet al te goede conditie.

Om de fabriek te behoeden voor verder verval en mogelijke sloop, hebben is in de afgelopen periode onderzoek verricht naar de bouwkundige staat van het pand, de bouwhistorie en de monumentale waarden. Ook vonden gesprekken en locatiebezoeken plaats met de eigenaar van het voormalige fabrieksgebouw, de ontwikkelaar en de leden van de monumentencommissie.

Industrieel erfgoed
De constructiewerkplaats en stalen ramenfabriek Gebroeders van Bentum werd in 1948 gebouwd en later meerdere keren uitgebreid of aangepast. Het college vindt het gebouw monumentwaardig, onder andere omdat het een tastbare herinnering is aan de industriële historie langs de Vaartsche Rijn en de Doorslag, en het fabrieksgebouw met het getrapte dak zeldzaam en gaaf is.

Daarbij werd de fabriek in 2013 al aangeduid als potentieel monument in de gemeentelijke cultuurhistorische inventarisatie. Verder worden in zowel de Omgevingsvisie als de Erfgoedvisie de rijke geschiedenis van Nieuwegein en het belang van de aanwezigheid van cultureel erfgoed genoemd als middel om de ruimtelijke kwaliteit te versterken en de betrokkenheid van inwoners bij de stad en hun gevoel van trots te laten toenemen.

Herbestemming onderzoeken
De monumentale status moet leiden tot nieuw en passend gebruik waarbij de monumentale waarden behouden blijven. Omdat de fabriek is gevestigd binnen de ontwikkellocatie Herenstraat-Kruyderlaan, zal een keuze voor uiteindelijke herbestemming straks onderdeel zijn van de besluitvorming over dit gebied, die naar verwachting in de tweede helft van dit jaar plaatsvindt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren