Vaccinatiestraat Nieuwegein overvol door run op ontdooide vaccins

De GGD Regio Utrecht heeft maandagavond nog met spoed 1200 Janssen-vaccins weggeprikt. De vaccins waren door een stroomstoring ontdooid en beperkt houdbaar. Bij de vaccinatiestraat aan de Symfonielaan 5 in Nieuwegein ontstond een lange rij mensen die in aanmerking wilden komen voor een inenting zonder afspraak. De GGD begon rond 21.30 uur mensen die geen kans meer maken weg te sturen omdat het terrein overvol raakte.

De stroomstoring die rond 14.00 uur ontstond in de Beursfabriek in Nieuwegein werd veroorzaakt door een kapotte waterleiding. De koelkasten waar de Janssen-vaccins in werden bewaard vielen erdoor uit. Als de vaccins niet tijdig werden opgemaakt zouden ze niet meer bruikbaar zijn, aldus de GGD die verspilling wilde voorkomen.

De GGD Regio Utrecht liet weten dat mensen die maandagmiddag een afspraak hadden op de locatie in Nieuwegein gebeld terecht konden op andere locaties in de regio. Dit leidde weer tot drukte in de Jaarbeurs in Utrecht.

Eerst medewerkers en brandweer
Lydia van der Meer, woordvoerder van de GGD laat onze redactie weten dat volgens de richtlijnen van het RIVM eerst medewerkers van vaccinatiestraten en bijvoorbeeld brandweerlieden van de Veiligheidsregio Utrecht zijn benaderd. Daarmee was voor enkele honderden vaccins al snel een bestemming gevonden.

Omdat het gerucht zich al snel via Whatsapp-groepen en andere sociale media verspreidde besloot de GGD vanaf 20.30 uur ook mensen toe te laten die spontaan naar de locatie kwamen. Binnen een half uur stond er een rij van naar schatting 400 mensen voor de deur.

Enthousiaste sfeer
“Ik heb een beetje het idee dat we in een festivalrij staan”, zei een vrouw die op een prik stond te wachten. “Er is een hele enthousiaste sfeer, de zon gaat mooi onder hier. De rij van Lowlands is er niks bij.” Een andere vrouw vertelde: “Ik zat net het laatste seizoen van ‘Ex on the beach’ te kijken, toen een vriendin die bij de GGD werkt appte dat er 1200 prikken over waren. Toen dacht ik, we springen in de auto!”

Via sociale media melden zich daarna de eerste gevaccineerden die alweer naar buiten mochten. “Ondanks mijn angst voor naalden kan ik een licht gevoel van euforie niet onderdrukken. DANK @ggdru @rivm @de wetenschap!”, schrijft een Twitteraar. “Onverwacht geprikt vanavond met #Janssen. Komen we naar buiten, staat de rij in #nieuwegein tot aan de maccie!”, aldus een ander.

Op is op
GGD-woordvoerder Van der Meer benadrukt dat de gegadigden zich goed moesten realiseren dat de vaccins mogelijk al op zouden zijn voor ze aan de beurt kwamen. En op is dan ook echt op. Bovendien moet iedereen die gevaccineerd wil worden zich kunnen legitimeren en komt niet iedereen zomaar in aanmerking voor het Janssen-vaccin. De GGD verwachtte tot na middernacht bezig te zijn om de laatste prikken te zetten.

Door de stroomstoring eerder vandaag werden andere prik-afspraken verzet naar locaties in de omgeving. Daardoor was het vanmiddag ook drukker dan anders bij de vaccinatiestraat in de Utrechtse Jaarbeurs.

Foto: Anneke Groeneweg

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk