Uw stem uitbrengen in Nieuwegein voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen mogen kiesgerechtigde 70-plussers per post stemmen. Dit zijn landelijk ruim 2,4 miljoen inwoners. Op 17 maart 2021 mogen 810 duizend jongeren voor het eerst voor de Tweede Kamerverkiezing stemmen. In totaal zijn naar schatting 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

17.97 procent kiesgerechtigden 70-plus in Nieuwegein
Als één van de maatregelen om de kans op besmetting met het Coronavirus te verkleinen, mogen kiesgerechtigden die op de verkiezingsdag 70 jaar of ouder zijn dit jaar per post stemmen. Dit zijn bijna 2,42 miljoen mensen, ruim 18 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden. In Nieuwegein mogen 17,97 procent van de inwoners stemmen per post, wat overeenkomt met het landelijk gemiddelde. De Noord-Hollandse gemeente Laren telt met 32 procent relatief de meeste 70-plussers.

Waar stemmen?
Op onze redactie komen veel vragen binnen van ouderen over de locatie waar gestemd mag worden. Een voorbeeld hier van is deze vraag: ‘Op de website van de gemeente staat dat op je stempas vermeld wordt waar u kunt stemmen en welk stembureau het dichtst bij is. Maar…….., op de stempassen staat helemaal niets over de adressen van de stembureaus. Hoe moeten de Nieuwegeiners weten waar ze kunnen stemmen?’

Veilig stemmen
In verband met het Coronavirus doet de gemeente er alles aan om ervoor te zorgen dat u veilig kunt stemmen. Zo gelden er op alle stembureaus strikte hygiëneregels en zijn er maatregelen getroffen. Denk daarbij onder andere aan looproutes, kuchschermen, handgel en 1,5 meter stickers. Stembureauvrijwilligers zien erop toe dat iedereen 1,5 meter afstand houdt.

Briefstemmen
Bent u 70 jaar of ouder en wilt u gaan briefstemmen? Dan zijn er in Nieuwegein drie afgiftepunten voor het briefstemmen.

Uiterlijk 11 maart ontvangt u een tweede envelop met een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een stapsgewijze uitleg over het briefstemmen. Hiermee kunt u uw stem bij deze Tweede Kamerverkiezing dus ook per brief uitbrengen. Heeft u nog vragen over het stemmen per brief? Dan kunt u ook bellen met de telefonische informatielijn 0800 – 1351 (7 dagen per week geopend van 08.00 tot 20.00 uur).

In onderstaande locaties kunt u op 10, 11 en 12 maart van 09.00 uur tot 17.00 uur uw stem uitbrengen per brief.

Kunt u op bovenstaande data niet dan kunt u nog op 15, 16 en 17 maart van 09.00 uur tot 17.00 uur terecht in het Stadshuis van Nieuwegein om uw stem per brief uit te brengen.

Op de stempas staat: ‘Waar vindt u informatie over andere stemlokalen? Voor de duidelijkheid heeft onze redactie het kaartje met de adressen hieronder geplaatst. U vindt in dit kaartje de locaties voor ‘briefstemmen’, het ‘gewoon stemmen’ en ‘voorstemlocaties.’ Alles netjes nog ene keer nalezen? Dat kan hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk