Uitwisseling Krullevaar met Canisiusschule

In het kader van een Europees uitwisselingsproject arriveerde woensdagmiddag 7 mei een bus met Duitse leerlingen in Nieuwegein bij de basisscholen De Krullevaar, De Veldrakker en Toonladder Galecop. De gasten, afkomstig uit Ahaus, logeerden twee nachten bij leerlingen uit groep 8. Half juni ontmoeten de leerlingen elkaar opnieuw, want dan gaan de Nederlandse leerlingen naar hun Duitse gastgezinnen toe.

Het uitwisselingsproject haakt in op het Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO) dat in Nieuwegein op deze drie scholen wordt gegeven. De leerlingen krijgen al vanaf groep 1 Engelse les. Ook de kinderen van de Bischöflische Canisiusschule krijgen veel les in het Engels. Het is dan ook de bedoeling dat de leerlingen tijdens de uitwisseling onderling vooral in het Engels communiceren.

Aan het programma zou het niet liggen. Donderdagochtend maakten de Nederlandse en Duitse kinderen in groepjes van vier een tekening. In Ahaus worden de tekeningen aan elkaar geplakt tot een groot kunstwerk. Daarna bezochten ze zwembad Merwestein. Het golfslagbad werd zeer gewaardeerd door de Duitse gasten. Tot slot gingen de kinderen winkelen in Cityplaza. Vrijdag stond de klimmuur aan de Blokhoeve op het programma. Het beviel de leerlingen allemaal prima. En dat de scholen in Nederland pas om half 9 beginnen in plaats van om kwart voor 8 zoals in Ahaus was mooi meegenomen.

Openbare Basisschool De Krullevaar is sinds 2002 een VVTO school. Alle leerlingen krijgen vanaf groep 1 Engelse les. Een deel van hen stroomt na de basisschool door naar tweetalig voortgezet onderwijs. Doordat de kinderen al meer ervaring met het Engels hebben, is deze overstap relatief eenvoudig. Met de uitwisseling in groep 8, gestimuleerd en gesubsidieerd door het Europees Platform, krijgen de kinderen een eerste indruk van het nut van tweetalig onderwijs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk