Uit de raad nr 6: Politiek kan zo mooi zijn

Tot in september schreef ik in juli. Dat halen we dus net nog vandaag. Maar ja er was ook weer van alles te doen. Daarbij bleek de Nieuwgeinse politiek weer in optimale vorm. De afgelopen raadsvergadering van 25 september was daar een bewijs van.

Los van de gebruikelijke routines waren er drie raadsstukken die de moeite waard waren. Eén had te maken met de oprichting van een stichting die de regie zou voeren over de werkzaamheden van onze toekomstige sociale wijkteams. Die teams gaan in het kader van de nieuwe taken in de WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vooral bedoeld om ons zelf te redden voor zover dat kan, ons bij die taak behulpzaam zijn. De PvdA glorieerde in bijna transcendentale toestand dat welzijn nu perfect zou worden, of woorden van die strekking.

Verbazingwekkend idee van een partij die, toen we nog bulkte van het geld, verantwoordelijk was voor welzijn. Binnenkort moet het allemaal op spaartarief maar dan wordt het pas goed? Misschien neemt de PvdA wat meer afstand van de stichting SWN, tegenwoordig Movactor waarmee het vroeger van die tedere banden had.

In de nieuwe situatie kan die waarschijnlijk niet zonder controle van de raad bijna twee miljoen spenderen. Maar toen een deel van de raad, via een amendement op het raadsvoorstel over de oprichting van de nieuwe stichting, voorstelde om in de toekomst de begroting en de jaarcijfers te gaan controleren, stemden de collegepartijen en een paar oppositiepartijen tegen. Dat maakt logischerwijs de controle op MOvactor ook onmogelijk . Dat ondanks het duidelijke rapport van de rekenkamer over de activiteiten van deze organisatie en het keiharde oordeel van de pers daarover.

Nu denkt u dat de collegepartijen het voorstel slecht vonden? Nee daar gaat het eigenlijk niet eens over. Het voorstel was logische en volgens de regelgeving ook gewoon mogelijk. Maar ja de hazenharten steunen hun college in plaats van als hoogste orgaan van de gemeente zelf verantwoordelijkheid te nemen. Een fenomeen waar we in Nieuwegein al vele jaren last van hebben en wat onuitroeibaar schijnt te zijn. En dat ondanks het feit dat het niet op de huid van het college zitten, vanzelf veroorzaakt dat de politiek al doende al lang geen baas in eigen buik meer is.

En die oppositiepartijen die tegen waren? Geen idee maar het zal wel een mengsel zijn van het “not invented here syndrom” met het onvermogen om over de eigen schaduw te kunnen springen. Ach dat komt vaker voor en is tekenend!

Al met al was het een lange avond waarbij de agenda niet eens af kwam. Veel gezwam en weinig wol! Wat er dan zo mooi was? Natuurlijk het feit dat de dames en heren politici zich zelf zo te kijk zetten. Ik ben benieuwd hoe lang ze dat volhouden met dit college dat de bezuinigingen gaat bestrijden met het laten verdwijnen van banen en “Alle zeilen bijzetten” terwijl ze deksels goed weten dat de belastingen omhoog moeten om de kwaliteit en de leefbaarheid van onze stad op een goed niveau te houden ook in deze moeilijke tijden! Toch maar de Kom verkopen en duidelijk maken dat we het niet goed gedaan hebben? Ja het wordt in ieder geval roeien met de riemen die we hebben. Het luxe schip waar we zeilen bij kunnen zetten, heeft de haven van Nieuwegein al lang verlaten. Over die andere twee raadstukken hoort u binnenkort.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk