Uit de raad nr 1: Een nieuwe coalitie

Nieuwe tijden nieuwe kansen zullen we maar zeggen. Afgelopen woensdag werd het nieuwe college benoemd. Overigens werd er maar één wethouder gekozen met alle 32 stemmen van de aanwezige raadsleden. Wethouder Gadella van de VVD kwam er met 19 stemmen het slechtste af. Die stemming moet u zien als een vorm van waardering. Hoe meer stemmen een wethouder krijgt, des te meer vertrouwen er in de raad is dat hij zijn klus wel zal klaren. In de huidige raad zijn 19 stemmen precies het totaal van de coalitie. Dat wil dus zeggen dat er van de oppositie niemand voor de persoon in kwestie gekozen heeft. Hoe dan ook een soort waarschuwing voor de betreffende wethouder, die zich dat mag aantrekken.

Misschien heeft het in dit geval ook te maken met die nieuwe coalitie. Die is namelijk stevig in zichzelf verdeeld met uiterst rechts de VVD en helemaal links de SP met daarnaast PvdA en Groen Links en D66 dan weer meer rechts. Vijf partijen die, zoals ze zelf zeggen, het een spannend experiment vinden om er samen uit te komen. De VVD en haar wethouder leidde het proces om tot die coalitie te komen. Je vraagt je gezien de uitkomst af waar dit toe moet leiden. In iedere geval tot heel veel politiek gedoe om telkens weer een middenweg te vinden die aan al deze vijf partijen genoegdoening zal verschaffen.

U begrijpt dat al die energie, tijd en geld nodig om het eens te worden, de beschikbare capaciteit om de echte belangrijke besluiten te nemen, aanmerkelijk kort. Afgelopen woensdag hebben een groot aantal burgers dan ook mogen meemaken hoe tijdrovend politiek gedoe kan zijn. Met alles erop en eraan duurde de vergadering tot ver na middernacht. Het ging voornamelijk over het gegeven dat de oppositiepartijen helmaal niet te spreken zijn over het door de coalitie gesloten akkoord.

Dat is niet onterecht. Een dozijn pagina’s met voornemens die gaan over de manier van met elkaar samen werken, het afschaffen van achterkamertjes, open discussies, meerderheden die in de raad gezocht gaan worden, wanneer de vijf collegepartijen er niet uit komen, en een aantal vage voornemens plus hier en daar een voorstel dat in dit gebeuren volledig irrelevant of onbelangrijk was. Veel schieten we daar niet mee op. Ook komen er dan van die uitersten. Zoals we praten niet over bouwen aan het Helmkruid. We praten wel over het invoeren van toeristen belasting. We praten wel over de burgers meer betrekken. We praten niet over de bijna 6000 handtekeningen van inwoners die tegen bouwen aan het Helmkruid zijn. We praten over het afschaffen van achterkamertjespolitiek. Maar vanwege moties van de oppositie overleggen we wel buiten de raadszaal om vervolgens 90 procent van die moties om vage en soms onjuiste redenen weg te stemmen.

U begrijpt dit belooft niet veel goeds. Door de onderlinge verschillen worden de coalitiepartijen, meer dan ooit tevoren, tegen elkaar aan gedrukt en krijgen we straks gewoon weer de bekende dichtgetimmerde besluiten voorgelegd. De vraag is of het onervarenheid of onkunde is dat de Nieuwegeinse politiek in deze situatie gebracht heeft. U begrijpt ook waarom wethouder Gadella zijn waarschuwing kreeg. Wordt vervolgd

Herman Troost

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk