Tweede stemdag afgelopen: opkomst in Nieuwegein 8,9 procent

Alle 21 stembureaus zijn inmiddels in Nieuwegein geopend. Afgelopen maandag en disndag konden de inwoners op enkele stembureaus al hun stem uitbrengen voor de gemeentraadsverkiezingen 2022. Vandaag is het de ‘echte’ traditionele verkiezingsdag. Stemmen kan vandaag tot 21.00 uur.

Verschillende stemlocaties waren al sinds maandag geopend om drukte bij de stembureaus te voorkomen. Die maatregel dateert nog uit de tijd dat Corona nog tot veel meer ziekenhuisopnames leidde.

In de gemeente Nieuwegein hebben op 14 en 15 maart 4605 inwoners hun stem uitgebracht. Dat is 8,9 procent van alle kiesgerechtigden in de gemeente. Je ziet de opkomst op maandag en dinsdag in de grafiek hieronder. Er waren in totaal vijf stembureaus geopend. De bovenste cijfers op de horizontale as staan voor de verschillende stembureaus. Maandag 14 maart is er in totaal 2098 keer gestemd en gisteren (15 maart) 2507 keer.

Burgemeester Frans Backhuijs bracht vandaag om 11.00 uur zijn stem uit in het stembureau in ‘t Veerhuis.

Foto: Arend Bloemink

In Nieuwegein doen 12 partijen mee aan de strijd om de zetels. Er zijn in totaal 33 zetels te verdelen. Wie komt er als winnaar uit de bus? Om 21.00 uur verwachten we de exitpoll en rond middernacht wordt de voorlopige uitslag gepresenteerd.

Jongeren gaan vooral voor ‘lokaal’
Als het aan middelbare scholieren en mbo-studenten uit heel Nederland ligt, gaan de meeste stemmen naar lokale partijen. Dat blijkt uit de uitslagen van de 29e scholierenverkiezingen die afgelopen dinsdag bekend zijn gemaakt door initiatiefnemer ProDemos.

Ook vanavond zal de NOS de gemeenteraadsverkiezingen verslaan vanuit het Stadshuis van Nieuwegein. De eigen uitslagenavond vn de gemeente, met gastpresentator Oscar Kocken en de lokale lijsttrekkers, vindt plaats in theater DE KOM.

In theater DE KOM wordt hard gewerkt om de Kleine Zaal gereed te maken voor de uitslagenavond. Er zijn nog kaartjes beschikbaar, maar je kunt ook lekker thuis op de bank kruipen en de uitzending via YouTube volgen.

Vanaf 20.40 uur gaan zal live worden uitgezonden met onder andere beelden van onze mooie stad en een interview met de burgemeester. Om 21.00 uur wordt de exitpoll verwacht en weten we al een beetje hoe de kaarten geschud zijn. Daarna gaat presentator Oscar Kocken in gesprek met de Nieuwegeinse lijsttrekkers. De avond wordt afgesloten met een bijdrage van de Nieuwegeinse schrijfster Judith de Laat. Tussendoor komen ook stemgerechtigde Nieuwegeiners aan het woord over wat zij belangrijk vinden. Mis het niet! Ook onze videograaf Jos van Vogelpoel is ter plekke.

Op de Digitale Stad Nieuwegein zullen wij u op de hoogte houden over de gemeenteraadsverkiezingen. Heeft u nieuwtjes, foto’s of wat dan ook met betrekking tot de verkiezingen vandaag? Laat het onze redactie weten.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018
Hieronder ziet u de verdeling van de raadszetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen kregen de lokale partijen 8 raadszetels. Naar verwachting zullen de lokale partijen het vandaag uitstekend gaan doen. De uitkomst van een eerder gehouden enquête laat zien dat de ‘lokalen’ komen op 15 raadszetels in de gemeente Nieuwegein.

 Partijen  Stemmen  Zetels 
VVD  4602  7 
SP  2552  4 
ieders Belang  1398  2 
D66  2098  3 
PvdA  2398  3 
CDA  1997  3 
VSP  2423  3 
CU  1613  2 
GROENLINKS  2174  3 
Stadspartij Núwegein  905  1 
Lokale Vernieuwing  1611  2 
Totaal  23771  33 

Klik hier om het hele procesverbaal te lezen. Hierin ziet u wie en hoeveel stemmen per persoon zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022
Op maandag 21 maart a.s. wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen vastgesteld. Duidelijk is dan welke raadsleden op 29 maart tijdens de bijzondere raadsvergadering afscheid gaan nemen. Tegelijkertijd weten we welke 33 raadsleden een dag later geïnstalleerd worden en wie zich dus de komende jaren gaan inzetten voor onze stad. De vorming van een coalitie en daarmee een college van burgemeester en wethouders kan in de bezetting van de gemeenteraad natuurlijk nog voor verschuivingen zorgen. Dit is mogelijk als iemand die verkozen is in de raad, als wethouder aan de slag gaat.

In de avond van 21 maart wordt de verkie- zingsuitslag door de fracties besproken in het duidingsdebat. Dit debat vindt vanaf 19:30 uur plaats in de Raadzaal en is live te volgen via de gebruikelijke kanalen, maar is ook als vanouds fysiek toegankelijk. Verder worden er voor de nieuwe raadsleden een aantal bijeenkomsten georganiseerd, zodat ze goed ingewerkt worden en de komende jaren hun taak als volksvertegenwoordiger volledig kunnen uitvoeren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk