Katern

Tweede Kamer nu aan zet mbt vuurwerkoverlast

Arno Bonte, een van de initiatiefnemers van het Meldpunt Vuurwerkoverlast, vindt dat de Tweede Kamer nu aan zet is om de vuurwerkregels aan te scherpen. In eerste instantie zou de afsteektijd bekort kunnen worden, zei Bonte vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Bij het meldpunt waren tot middernacht zo’n 75.000 klachten binnengekomen, iets meer dan een jaar eerder rond die tijd. Er kunnen nog tot 4 januari klachten over vuurwerk worden gemeld. Bonte zegt dat de overlast elk jaar toeneemt. Daarmee wordt volgens hem ook het draagvlak groter “voor een hervorming van de vuurwerktraditie”.

De klachten gaan grotendeels over geluidsoverlast en vernielingen van bijvoorbeeld brievenbussen, kliko’s en bushaltes. Ook voelen mensen zich volgens Bonte onveilig: “Gisteren is er bijvoorbeeld doelbewust met vuurpijlen op mensen geschoten.”

Bonte roept de Kamer op om zich in te zetten voor de verscherping van de vuurwerkregels. “De Kamer loopt een paar stapjes achter bij de brede opvatting in de samenleving, maar ik hoop dat ze snel in actie komen. Zo kan het niet langer.” Uit een peiling van EenVandaag bleek afgelopen weekend dat tweederde van de Nederlanders een verbod wil op het afsteken van vuurwerk.

Bonte, raadslid voor GroenLinks in Rotterdam, ziet al positieve ontwikkelingen in sommige gemeenten. Hij wijst erop dat in Nieuwegein en Vlaardingen vuurwerkvrije zones zijn ingesteld. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is in het leven geroepen door 15 lokale afdelingen van GroenLinks, waaronder die van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren