Twee mensen bekneld tijdens werkzaamheden Prinses Beatrixsluis

In Nieuwegein zijn maandagochtend twee mensen bekneld geraakt onder het contragewicht van een sluisdeur van de Prinses Beatrixsluis. Meerdere hulpdiensten werden opgeroepen, waaronder de brandweer, een traumahelikopter en het hoogtereddingsteam. Na een half uur kon één van de slachtoffers worden bevrijd. Na onderzoek bleek dat de man lichte letsel heeft opgelopen.

Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur en vond plaats in de ruimte naast de sluisdeur op de plek waar het contragewicht heen en weer beweegt. Zo’n contragewicht weegt volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) 20 tot 40 ton en is bedoeld om de sluisdeur in beweging te krijgen. De twee slachtoffers waren aan het werk bij dat contragewicht in verband met de renovatie van de Beatrixsluis.

Eén van de beknelde personen kon al snel worden bevrijd en is nagekeken door het ambulancepersoneel. Via een steiger hebben brandweerlieden geprobeerd om bij het tweede slachtoffer te komen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht zat deze persoon bekneld met zijn voet onder één van de contragewichten.

Even voor 14.00 uur heeft de brandweer de tweede persoon weten te bevrijden uit de toren. Onder begeleiding van artsen is hij naar beneden begeleid en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek in het ziekenhuis konden beide werknemers van Sas van Vreeswijk in de avond met lichte verwondingen naar huis.

Stremming
Sluiskolk 2 was tijdens het ongeval preventief gestremd waardoor al het scheepvaartverkeer door de nieuw aangelegde 3e sluiskolk geschut werd. Even na 14.45 uur is de 2e sluiskolk weer open gegaan voor alle scheepvaart.

Onze reporter Frits Kleppe was erbij om bovenstaande video te maken met zijn mobiel.

Renovatie Beatrixsluis
De Beatrixsluis was in 1938 het eerste bouwwerk dat naar de prinses werd vernoemd, die in januari van dat jaar werd geboren. De sluis zorgt voor een verbinding tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, en verzorgt voor meer dan 50.000 schepen per jaar een veilige passage.

De bijna 90 jaar oude sluis wordt momenteel gerenoveerd. Ook wordt de laatste sluiskolk aangesloten op een nieuw bedieningssysteem. Daardoor zijn komende weekenden een of meerdere sluiskolken dicht voor scheepsverkeer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren