Tussenrapportage coalitiebesprekingen

De informateur voor de vorming van een nieuw college in Nieuwegein, Tine van der Stroom-van Ewijk, heeft vanmorgen haar tussenrapportage naar de raad gestuurd. Op advies van de informateur gaan de VVD en de SP samen in gesprek. Als deze twee partijen het met elkaar eens worden samen met anderen een coalitie te vormen, worden andere fracties benaderd voor een vervolggesprek.

Afgelopen maandag- en woensdagavond voerde de informateur gesprekken met alle fracties uit de raad van Nieuwegein. Dat gebeurde op uitnodiging van de VVD, als grootste partij in Nieuwegein. Alle fracties brachten in de gesprekken met de informateur naar voren welke fracties naar hun mening in aanmerking komen een coalitie te vormen. Daarbij zijn twee van de drie grote fracties door bijna alle partijen genoemd, te weten de VVD en de SP. Aangezien bekend en onderkend is dat deze partijen programmatisch ver van elkaar verwijderd zijn, acht de informateur het voor een vruchtbaar vervolg noodzakelijk dat deze twee partijen eerst samen met haar in gesprek gaan.

SP lijsttrekker Stekelenburg over de mogelijk samenwerking: ‘We zullen met open vizier dit gesprek ingaan. Als het aan de SP ligt, zullen we de VVD toegemoet komen waar mogelijk. Spannend wordt het om te zien hoe dicht we elkaar kunnen naderen.’

Als de gesprekken tussen VVD en SP dit weekend tot een vruchtbaar resultaat leiden, worden fracties die met deze combinatie genoemd zijn, benaderd voor een verdere verkenning. Welke fracties dat zijn, hangt mede af van het gesprek tussen VVD en SP.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk