Katern

Trekzakacademie Nieuwegein viert 15e seizoen op Museumwerf Vreeswijk

Met ingang van donderdag 15 september start op de Museumwerf Vreeswijk te Nieuwegein De Trekzakacademie met een nieuw seizoen lessen voor jong en oud, beginners tot gevorderd.

Trekzak spelen, iedereen kan het!
Zelf trekzak leren spelen tegen een decor van historische binnenvaartschepen. Dit kan binnenkort weer op de trekzakacademie, op de museumwerf Vreeswijk. Wouter Kuyper (42) uit Nieuwegein leert belangstellenden daar in 14 lessen mooie muziek spelen op het traditionele instrument.

In het westen van het land is het instrument (ook wel diatonisch accordeon) vooral bekend van de scheepvaart en de havens, in het oosten en noorden is het een populair instrument in de volksmuziek, net als in bijvoorbeeld Ierland en Frankrijk.

“Iedereen kan trekzak leren spelen”, zegt hij: “Het is een heel makkelijk om mee te beginnen. Op een trekharmonica kan je na een les al een simpel deuntje spelen, terwijl je bij bijvoorbeeld viool een jaar bezig om iets aanhoorbaars te produceren.”

In de lessen gebruikt hij een combinatie van voor- en naspelen, notenschrift en een cijfer/knopnotatie, dus je hoeft niet eens noten te kunnen lezen. Alle leeftijden zijn welkom; de jongste leerling in de dertien jaar dat de trekzakacademie bestaat was 9 jaar oud, de oudste 88 toen ze begonnen met spelen. Er wordt les gegeven op alle niveaus, van absolute beginners tot gevorderden.

Docent Wouter Kuyper is inmiddels een bekende naam in de folk in Nederland, hij speelt verschillende instrumenten in verschillende bands; trekharmonica speelt hij al sinds zijn vijftiende.

Wie interesse om te beginnen heeft, maar ook voor wie het weer op wil pakken, kan voor informatie contact opnemen met Wouter Kuyper. De lessen zijn eens in de twee weken op donderdagen, en  beginnen weer op 15 september op de museumwerf aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Voor beginners zijn er huurinstrumenten.

Voor meer informatie kijk op de website van de trekzakacademie. De trekzakacademie wordt mede mogelijk gemaakt door de Museumwerf Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk