Tram 61 zou vandaag eindelijk naar IJsselstein rijden; hij rijdt niet

Sinds 28 februari rijden nieuwe trams testritten op lijn 61 tussen Utrecht Centraal en de eindhalte IJsselstein-Zuid. Gecontroleerd wordt of de trams zonder noemenswaardige verstoringen een volledige dienstregeling kunnen rijden. Het functioneren van het gehele tramsysteem wordt in deze afrondende fase in de volle breedte op de proef gesteld. Tot dusverre is nog niet voldaan aan alle startvoorwaarden om met reizigers aan boord te rijden. Daarom worden deze testritten voorlopig voortgezet.

Betrouwbaar rijden op de klok
Voordat de deuren van de trams open gaan voor de reizigers moet het trambedrijf van de provincie Utrecht samen met vervoerder U-OV aantonen dat de trams op lijn 61 gedurende minimaal drie aaneengesloten dagen betrouwbaar rijden op de klok van de dienstregeling. Deze eis maakt onderdeel uit van de startvoorwaarden voor de ingebruikname van de vernieuwde tramlijn. Tot nu toe is nog niet geheel aan deze eis voldaan. Daarom is het nodig om de komende periode meer testritten uit te voeren. Hoelang deze aanvullende testen nog duren, is afhankelijk van de resultaten uit de nieuwe serie ritten.

Een belangrijke reden voor het voortzetten van de testritten is een tot dusverre onverklaarbare storing die plaatsvond op 1 maart. Hierbij is een tram bij de eindhalte IJsselstein-Zuid doorgeleid naar een reeds bezet spoor waar een andere tram stond te wachten. Hoewel dit niet heeft geleid tot een incident, vraagt dit voorval om nader onderzoek voordat de trams op deze lijn kunnen rijden met reizigers.

Vervangend busvervoer blijft
Zolang de trams op lijn 61 testritten rijden, blijft er voor de reizigers vervangend busvervoer beschikbaar tussen de haltes Nieuwegein-Centrum en IJsselstein-Zuid. Reizigers kunnen al wel gebruikmaken van de trams op lijn 61 tussen de haltes Jaarbeursplein in Utrecht en Nieuwegein-Centrum. Meer informatie over het vervangend busvervoer is beschikbaar op www.u-ov.info/tram externe link

Met de nieuwe trams wordt vier keer per uur per richting test gereden op het traject tussen de haltes St. Antonius Ziekenhuis en de eindhalte IJsselstein-Zuid. Tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein Centrum rijden de trams met reizigers vooralsnog acht keer per uur per richting. Voor de rit tussen Nieuwegein-Centrum en IJsselstein kan gebruik worden gemaakt van bussen. De trams op lijn 61 rijden van maandag tot en met vrijdag tussen 05.00 uur – 1.30 uur. Op zaterdag wordt gereden tussen 06.00 – 1.30 uur, op zondag tussen 07.00-1.30 uur.

Hinder
Om geluidsoverlast van de nieuwe trams te beperken heeft het trambedrijf van de provincie onlangs extra maatregelen genomen. Zo vindt meer onderhoud plaats aan de wielen van de trams en aan het spoor. De trams smeren ook vet op het spoor in de bochten van de trambaan om het piepend geluid te verminderen. Het effect van deze maatregelen wordt gemonitord.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk