Toen & Nu: ‘Trampaviljoen met Koninginnesluis’

Deze week een foto van een ansichtkaart voor de rubriek Toen & Nu. Deze foto is gemaakt Toen door Smeekes en Van Schaik, ergens tussen 1900 en 1905. De foto van Nu is gemaakt door onze fotograaf Jordi Jupijn. Precies op dezelfde plek zo’n 113 jaar later.

Op de foto ziet u het gezicht op de Wilhelminabrug en het wachtpaviljoen van de Tram- en Bargedienst Vereeniging (T.B.V.) bij de Koninginnensluis te Vreeswijk uit het noorden. Toen nog Koninginnesluis genoemd op de kaart.

Rechts van het paviljoen staat rijtuig 1 van fabrikant Herman de Groot ter hoogte van het eindpunt in Vreeswijk. Daar weer rechts van de oude balkenloods, die er nog steeds staat.

De tramlijn Utrecht – Vreeswijk is een voormalige tramlijn tussen Utrecht en de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Op deze lijn reden trams tussen 1883 en 1929. Daarna is de lijn gesloten, aangezien de autobus op dat moment als een beter vervoermiddel werd gezien dan de tram. Laten we vandaag de dag maar niet praten over de busverbinding tussen Vreeswijk en de binnenstad van Nu Nieuwegein die door vrijwilligers moet worden bestuurd vanwege bezuinigingen.

Op de tramlijn Toen hebben eerst stoomtrams gereden, daarna paardentrams en tot slot tractortrams. De lijn is aangelegd door de IJsel Stoomtramweg-Maatschappij (IJSM) en was bedoeld als onderdeel van een lange tramlijn, van Gouda via Oudewater en Montfoort naar Utrecht en Vreeswijk.

Hieronder een mooie foto van het wachtpaviljoen als extra beeld

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk