Toen & Nu: ‘Het Schippershuis’

Vandaag een foto ergens midden jaren ’60 vorige eeuw. Gemaakt op de hoek van de Molenstraat met de Dorpsstraat in Vreeswijk. Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen de foto van Nu, voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’

Het aparte gebouw was vroeger het ‘Schippershuis’ en is gebouwd op een gedeelte van het erf van de in het Rampjaar 1672 in brand gestoken en verwoeste herberg ‘De Koning der Moren’. De bouw zal ergens tussen 1675 en 1680 hebben plaatsgevonden. Het is van oudsher een herberg en logement geweest met stalling voor 12 paarden. In de Resolutieboeken van Vreeswijk wordt in 1749 Geurt van Lexmont als hospes van het Schippershuis genoemd. Hij moet dan voor het gerecht verschijnen omdat hij een arme vrouw voor zijn deur in de kou heeft laten overlijden.

Er is niet veel veranderd. Ziet u het hekje langs het huis? Toen stond het er al en Nu ook. Nu zijn er paaltjes geplaatst langs de kant van de weg. Toen kon je er nog parkeren met je mooie bolide of met je Pucj of Solex.De daken hebben geen ramen meer, die zijn zin de loop der tijd verdwenen. Het is net of de tijd heeft stil gestaan.

Ziet u de voordeur van het ‘Schippershuis’? Als u door Vreeswijk loopt over de Dorpsstraat, en kijkt naar dit pand aan de Molenstraat 1-3-5, denk dan eens dat hier meer dan 100 jaar geleden mannen hebben gelopen op zoek naar werk, dronken of niet en voor de deur in de kou lag ooit een arme vrouw dood te vriezen. Lees hier maar eens.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren