Toen & Nu: ‘Frederiksoord in Vreeswijk’

Een afbeelding van het Vreeswijkse Frederiksoord met Spuisluis (Volmolengat, Rijkshulpschutsluis, Inundatiesluis). De foto dateert uit 1940. ‘Rechts de sluis met de door de waterbouwkundige Jan Blanken ontworpen waaierdeuren. De sluis maakt deel uit van het inundatiesysteem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tussen 1817 en 1824 verving deze kleine sluis de toen defecte Oude Sluis van Vreeswijk. Het Frederiksoord is genoemd naar Willem Frederik Karel, Prins der Nederlanden (1797 – 1881), de tweede zoon van koning Willem I,’ aldus in de intro van de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen deze week.

Jordi Jupijn stapte weer eens op zijn fiets om de foto van Nu te maken! Zo vertrok hij richting de Lek en om precies te zijn naar Vreeswijk aan de Lek met de oude foto. Het is een idyllisch plekje waar de tijd lijkt stilgestaan ter hebben: ‘het Frederiksoord.’

De Rijkshulpschutsluis is in 1817 aangelegd als tijdelijke vervanger van de Oude Sluis. Laatstgenoemde sluis ia in de periode 1821-1825 gerestaureerd en vergroot. De hulpschutsluis doet daarna nog dienst tot het begin van de 20e eeuw voor de kleine scheepvaart. In 1985 is de sluis gerestaureerd, zo ziet u op de foto van Nu.

De foto van Toen is een oude ansichtkaart, gemaakt in 1940. De uitgever was boekhandel G.E. Kleijn uit Vreeswijk.

Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk