Toen & Nu: ‘De Handelskade in Vreeswijk’

Deze week in de rubriek Toen & Nu een foto van de Handelskade. De Handelskade in Vreeswijk vormt de westoever van de Koninginnensluis en strekt zich voorbij het sluiscomplex naar het noorden langs het Merwedekanaal uit. De Foto van Toen is gemaakt rond 1915.

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’ Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het Nu is.

De kade ontstond door de aanleg van het in 1892 geopende Merwedekanaal en werd genoemd naar de Handelskade aan de IJ-haven te Amsterdam. Het kanaal diende Toen om de dorpskern te mijden en werd aan de westzijde van Vreeswijk gegraven.

Langs de kade lag het centrum van de economische bedrijvigheid, die profiteerde van de snel oplopende wachttijden tijdens het schutten van de Koninginnensluis. Allerlei vormen van handel, transport, nijverheid en horeca waren op de kade gevestigd. Door de aanleg van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal (geopend in 1938) is de bedrijvigheid met haar specifieke samenstelling – tagrijnzaken, transportbedrijven, horeca – goeddeels verdwenen.

Veel panden van Toen zijn afgebroken. Daarvoor in de plaats zijn Nu weer nieuwe panden gekomen. Voor het maken van de foto van Nu houden wij ons vast aan de laatste twee panden geheel rechts op de foto van Toen. Ziet u het pand met die trapgevel? Die ziet u duidelijker op de foto van Nu.

De panden daar waar Toen al die mensen voor stonden zijn weg. Daarvoor in de plaats is een doorgang gemaakt naar de Henri Dunantlaan. Mensen zijn vervangen door auto’s.

Op de foto van Nu zien we ook slagerij Koekman. Op dezelfde plek was vroeger een slachthuis en slagerij gevestigd. Toen slager Wicher Zeilmaker. De barbierswinkel van Willem Hendricus Karelse is verdwenen. Op het bord op de foto van Toen stond ‘Salon voor Scheeren & Haarsnijden.’ Nu wonen er mensen op die plek, maar wel in een groter pand dan Toen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren