Toemis van boontjes

Een pittig groentegerecht uit de Indonesische keuken dat het goed doet bij nasi of bami, of als onderdeel van een rijsttafel. Voor 4 personen
400 à 500g sperziebonen (vers of diepvries)
2 kleine uien
½ blik tomaten op sap (à 400g)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 teentje knoflook
1 theelepel sambal
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel laos (gemalen galanga)
1 theelepel suiker
zout Was de verse sperziebonen, snij de uiteindjes eraf en breek ze in stukken.
Kook de bonen (vers en diepvries) in ca. 15 minuten bijna gaar in een pan met een laagje water.
Laat de sperziebonen uitlekken in een zeef of vergiet.
Pel en snipper ondertussen de uien.
Pel de knoflook.
Verwarm de olie in een koekenpan of hapjespan.
Fruit de ui ca. 2 minuten.
Pers de knoflook boven de pan en fruit deze even mee.
De tomaten met sap, de bonen, de sambal, ketjap, laos en suiker toevoegen, door elkaar scheppen en goed doorverwarmen.
Prik even in de bonen om te zien of ze gaar zijn.
Breng dan het gerecht op smaak met zout en eventueel nog wat ketjap. Groentegerecht
(Voor)bereiden ca. 30 minuten
Bron: “Twaalf maanden lekker eten” van Albert Heijn. Tip
Wil je het gerecht nog pittiger hebben? Voeg dan nog wat sambal toe, of laat ieder het op het eigen bord op smaak maken. Weetje
Laos wordt gemaakt van de wortel van de tropische galangaplant en is verwant aan gember. Het is prikkelend van smaak met een aangenaam aroma dat doet denken aan citrus en pijnbomen. Het wordt gebruikt in rijsttafelgerechten en kan peper vervangen. In Indonesië wordt het als een pepmiddel en een afrodisicum gezien. Dit recept afdrukken? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk