Toekomst school- en sportgebouwen

Burgemeester en wethouders willen in de toekomst minder basisscholen in Nieuwegein. Dat schrijft zij in een voorstel aan de gemeenteraad die het voorstel in juni in behandeling neemt. Nu zijn er nog 21 scholen in Nieuwegein, in 2030 moeten dat er twaalf worden. De grootte van de scholen varieert in dat geval tussen de driehonderd en zeshonderd leerlingen. Verantwoordelijke wethouder Peter Snoeren: “Scholen en sportlocaties vormen het hart van de wijk. Door hier gezamenlijk in te investeren kunnen jongeren en wijkbewoners optimaal gebruik maken van deze voorzieningen.”

Veel school- en sportgebouwen in Nieuwegein zijn toe aan groot onderhoud, renovatie, sloop en/of nieuwbouw. Dit biedt mooie kansen om beter te voorzien in de behoeften van leerlingen, leerkrachten, ouders, sporters en wijkbewoners. De komende jaren gaan gemeente en schoolbesturen investeren in deze gebouwen. Een gezamenlijke verkenning van gemeente, school- en sportbesturen, kinderopvangorganisaties en inwoners heeft geleid tot een aantal ambities.

Sinds de jaren 70 is het aantal kinderen in Nieuwegein afgenomen naar nu circa 5000 basisschoolleerlingen per jaar. Dit aantal zal de komende jaren stabiel blijven. Dit betekent dat we in de toekomst met minder schoolgebouwen toekunnen. De schoolbesturen zijn van mening dat circa 12 schoolgebouwen van circa 300 – 600 leerlingen het beste is voor levensvatbare schoolgebouwen (in plaats van 21 nu). Ook het aantal sportgebouwen kan terug in aantal van 12 naar 10. De drie huidige gymnastieklokalen voldoen niet meer aan de wensen van deze tijd en kunnen worden gesloten. Wel is er nog behoefte aan een extra sportzaal.

Bij de vernieuwing van school- en sportgebouwen liggen er kansen voor meer samenwerking tussen onderwijs, sport, kinderopvang en/of buurt. Door de gebouwen flexibel in te richten en breed toegankelijk te maken voor diverse activiteiten, kan de bezettingsgraad omhoog en kunnen de gebouwen optimaal gebruikt worden tussen 08.30 en 23.00 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk