Katern

Toekomst boogbrug Vianen Nieuwegein onzeker

Hij ligt er deze week precies tachtig jaar, de boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein. Wat de Stichting Boogbrug Vianen betreft mag deze brug er blijven liggen de komende decennia.

De boogbrug werd op 26 mei 1936 geopend. Volgens Wim van Sijl van de stichting was het destijds een revolutionair bouwwerk: “De mobiliteit stond nog in de kinderschoenen en dus werden in het hele land twaalf bruggen gebouwd op belangrijke verkeersverbindingen. De boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein was een van de spectaculairste.”

Dat kwam vooral door het voor die tijd vernieuwende ontwerp. “Bruggen werden destijds in vakwerkstijl gebouwd, dan moet je denken aan constructies zoals de Eiffeltoren. Dit was een van de eerste bruggen in plaatstaal. De Boogbrug is daarom niet alleen cultuurhistorisch, maar ook bouwkundig van groot belang.”

Rijkswaterstaat wil de brug al achttien jaar weg hebben. Over de Lek is eind vorige eeuw een nieuwe, modernere brug gebouwd. Deze is op 15 september 2004 geopend door minister Peijs. Door de komst van deze nieuwe brug is de oude boogbrug overbodig. Onderhoud van de oude brug kost 52 miljoen euro. Daarom moet hij weg. De Raad van State besliste in augustus 2007 al dat de brug gesloopt mag worden en dat het geen Rijksmonument wordt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk