Tips over cybercrime in de bieb door Maria Genova

Alhoewel he taantal slachtoffers van cybercrime in Nieuwegein met 13,9% is afgenomen, neemt landelijk het aantal slachtoffers toe. Het aantal cybercrimemeldingen is in 2021 na negen maanden al op het niveau van heel 2020. Dit jaar kreeg de politie tot nu toe 10.623 meldingen binnen van online misdrijven als vriend-in-nood-fraude, phishing of hacks. In heel 2020 ging het om 10.770 meldingen.

Utrechters lopen relatief veel risico op cybercrime
De kans dat Utrechters slachtoffer worden van een digitaal misdrijf is redelijk groot. In de provincie werden namelijk 8,1 meldingen gedaan per 10.000 Utrechters, terwijl het landelijk gemiddelde op 6,1 meldingen per 10.000 inwoners ligt. Slechts in drie andere provincies is de kans groter: Groningen, Drenthe en Noord-Holland. Hoe komt dat en hoe kun je dit voorkomen?

Activiteiten rondom mediaopvoeding voor (groot-)ouders
Op dinsdag 9 november (20.00 tot 21.00 uur) neemt Denise Bontje ouders daarnaast mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Waar leg je de grens voor online of offline contact?

Op donderdag 11 november (20.00 tot 21.00 uur) vertelt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog, over de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk: wat doen jongeren online? Én wat doet dat met hen? Voor ouders met kinderen vanaf 12 jaar.

Activiteiten voor volwassenen
Op donderdag 11 november (19.30 – 21.30 uur) is onderzoeksjournalist en schrijfster Maria Genova te gast in de bibliotheek om te vertellen over de nieuwste trucs van hackers en andere cybercrime.

Een Nigeriaanse prins die je mailt dat hij via jou zijn geld het land uit wil sluizen. Of een app van een kennis die vraagt of je een bedrag wilt overmaken omdat hij zijn portemonnee is kwijtgeraakt. Vorig jaar werden meer dan drie miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Hoe komt dat en hoe kun je dat voorkomen?

Maria Genova, bekend van de bestseller ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ en van het jongerenboek ‘What the h@ck!’, neemt je ook kort mee naar de digitale toekomst. Ze daagt je uit om haar wachtwoord te raden en looft een prijs uit aan de winnaar.

Een interactieve sessie met veel voorbeelden uit de praktijk. Gratis voor leden. Aanmelden kan makkelijk online. Het evenement vindt plaats in de bibliotheek De tweede verdieping in de binnenstad van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren