Cybercriminaliteit in Nieuwegein gedaald met 13,9%

In Utrecht is in de eerste negen maanden van dit jaar al meer cybercriminaliteit gemeld dan in heel 2020. Dit jaar registreerde de politie tot nu toe 1.095 meldingen van online misdrijven als vriend-in-nood-fraude, phishing of hacks, terwijl dit er in heel 2020 nog 905 waren. Dit blijkt uit cybercrime onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers. In Nieuwegein nam cybercrime juist af met -13,9%.

In de eerste negen maanden van dit jaar is cybercrime in Utrecht met 65,7% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is meer dan de landelijke toename in meldingen (+35,1%).

Utrechters lopen relatief veel risico op cybercrime
De kans dat Utrechters slachtoffer worden van een digitaal misdrijf is redelijk groot. In de provincie werden namelijk 8,1 meldingen gedaan per 10.000 Utrechters, terwijl het landelijk gemiddelde op 6,1 meldingen per 10.000 inwoners ligt. Slechts in drie andere provincies is de kans groter: Groningen, Drenthe en Noord-Holland.

Minstens verdubbeling in 9 Utrechtse gemeenten
In negen Utrechtse gemeenten was er minstens een verdubbeling in de cybercrimecijfers. Dit geldt onder meer voor Utrecht, Soest en Amersfoort. In Amersfoort ging het zelfs om een verdrievoudiging van 52 naar 155 meldingen. In drie Utrechtse gemeenten nam cybercrime juist af: Nieuwegein (-13,9%), Rhenen (-26,9%) en Houten (-33,3%).

Ook landelijk al evenveel meldingen als heel 2020
Het aantal cybercrimemeldingen is in 2021 na negen maanden al op het niveau van heel 2020. Dit jaar kreeg de politie tot nu toe 10.623 meldingen binnen van online misdrijven. In heel 2020 ging het om 10.770 meldingen.

Onderzoeksmethode
Hoe ontwikkelt cybercrime zich in Nederland? Om dit in kaart te brengen, analyseerde VPNGids.nl de meest recente politiecijfers over meldingen van cybercriminaliteit. Hierbij is specifiek gekeken naar het aantal geregistreerde cybercrime-incidenten. Tevens werd een vergelijking gemaakt met inbraakcijfers om digitale misdrijven nog beter in perspectief te zetten.

VPNGids.nl bracht drie keer eerder cybercrimecijfers in kaart. In mei vorig jaar bleek dat voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis het aantal cybercrimes hoger dan het aantal inbraken was. Eind vorig jaar bleek het aantal cybercrimes opnieuw sterk toegenomen ten opzichte van 2019. Ook in mei nam het aantal meldingen verder toe.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk