‘Tinimini’ viert ‘Dag van de Minibieb’

Een boekenmarkt, zelfgebakken lekkers, demonstraties enveloppen en collages maken van hergebruikt papier. Dit en meer is er te doen op de landelijke ‘Dag van de Minibieb’ op de Naarderveste in Fokkesteeg. Een mini-rommelmarktje met de beste koffie van de straat. En voor iedere bezoeker een kleine attentie. Tinie Middelbos staat klaar om op zaterdag 19 september om de landelijke ‘Dag van de Minibieb’ te vieren. Van 10.30 uur tot 15.30 uur is iedereen welkom bij haar minibieb ‘Tinimini’ aan de Naarderveste in Nieuwegein.

Tinie Middelbos opende haar minibieb eerder dit jaar. Het idee van de bieb ontstond omdat ze boeken op internet verkoopt en de opbrengst doneert aan Stichting Haarwensen. Deze organisatie laat van gedoneerd haar pruiken maken voor kinderen tot 18 jaar die kaal zijn geworden, bijvoorbeeld door chemotherapie.

‘Tinimini, avontuur op de schuur’, bevat boeken voor elk wat wils: kinder- en jeugdboeken, romans, verhalenbundels en gedichten, soms ook wat Engelstalige boeken. Mensen kunnen de boeken lenen, of meenemen en er een ander boek voor terug zetten.

De omloopsnelheid van boeken was vanaf het begin hoog. Middelbos ontving ook allerlei leuke reacties uit de buurt. Zo wilde een ouder echtpaar de boeken van de kinderen opruimen. Het kwam er alleen steeds niet van. Totdat ‘Tinimini’ verscheen. Het bieb-kastje hing er nog geen week of het echtpaar had er al een aantal kinderboeken in gezet. Na twee dagen waren de kinderboeken al weg. Het echtpaar zet nu regelmatig jeugdboeken in de minibieb, die gretig aftrek vinden.

Middelbos hoopt 19 september aanstaande op veel bezoekers. Onder andere, omdat de opbrengst van het rommelmarktje rechtstreeks naar Stichting Haarwensen gaat. En natuurlijk om minibibliotheken meer bekendheid te geven: ‘Het is zo’n mooi initiatief. Een minibieb is een plek waar iedereen welkom is. Deurtje open, boek uitzoeken, deurtje dicht. Boek meenemen en geniet van het lezen. Boeken verdienen een tweede leven!’

Over Minibieb
Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Je kunt een eigen minibieb ophangen aan jouw huis of plaatsen bij jouw vereniging, school of bedrijf. Maar je kunt ook een andere Minibieb blij maken met jouw boeken. Leen niet alleen boeken, maar ruil er ook af en toe eentje. Als iedereen meedoet, kunnen veel mensen genieten van lezen en verstoffen boeken niet achterin de kast

Wat is een Minibieb
Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Ontstaan
Steeds meer instellingen hebben last van de crisis of er wordt om andere redenen bezuinigd. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken of moeten boekwinkels hun deuren sluiten. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. Minibieb sluit aan bij deze beweging. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt, bij een vereniging of bedrijf boeken te delen. Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met Minibieb kun je er iemand anders blij mee maken. En wie weet kom jij ook weer een mooie verrassing tegen in een andere Minibieb.

Ook de Minibieb aan de Ingenieur F.W. Conradstraat 21 viert de ‘Dag van de Minibieb.’ Lees hier meer over de Minibieb in Vreeswijk.

De Minibieb ‘Boek Zoekt Jou!’ aan de Vogelaarsweide 9 doet ook mee op 19 september. Die dag zijn er extra boeken en bij mooi weer zullen wat spulletjes verkocht worden ‘tegen kleine prijsjes.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren