Thuiszorgmedewerkers protesteerden in Nieuwegein

Ruim 1600 bezorgde thuiszorgmedewerkers uit het hele land zijn maandag bij elkaar gekomen in Nieuwegein. Hier debatteerden zij met politici over de in hun ogen vernietigende kabinetsplannen voor de thuiszorg. Volgens de vakbond kunnen die tienduizenden banen gaan kosten. De thuiszorgmedewerkers vrezen bovendien dat ouderen, zieken en gehandicapten hun vertrouwde hulp kwijtraken. Onder anderen de Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Renske Leijten (SP) waren bij het ‘Grote Thuiszorg Debat’. Ook SP-leider Emile Roemer was in Nieuwegein.

De thuiszorgmedewerkers kondigden aan op 6 april een grote demonstratie te houden in Den Haag. Het kabinet wil 1,2 miljard euro bezuinigen waardoor mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen, straks veel minder of helemaal geen hulp meer ontvangen. Ook zijn er zorgen over de kortingen op de persoonlijke verzorging en dagbesteding. Die voorzieningen vallen nu nog onder de AWBZ, maar gaan in de toekomst naar de gemeenten.

Volgens vakbond Abvakabo FNV zijn de afgelopen tijd al honderden ontslagen gevallen in de thuiszorg. Dat komt volgens de vakbond doordat gemeenten de thuiszorg voor oneerlijke tarieven aanbesteden. Zij zouden de zorg afdoen als schoonmaakwerk. Hierdoor daalt het loon van thuiszorgmedewerkers soms ook van 12 euro per uur bruto naar 9 euro.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk