‘Three Fluidities’

Van 1 tot 23 september aanstaande houdt het Kunstenaars Centrum Nieuwegein (KCN) een exopsite getiteld: ‘Three Fluidities.’ De tentoonstelling gaat over drie essentiële ideeën van beweging: 1) Vloeibaarheid van het element water, de oorspronkelijke habitat van al het leven 2) Vloeibaarheid van de geest, die wijsheid en openhartige vreugde verenigt zoals belichaamd in de kunst van de clowns in het circus en 3) Vloeibaarheid van het ervaren van de wereld en zijn diversiteit, geobserveerd door iemand die opgroeide onder het volk dat legendarisch is door zijn onophoudelijke mobiliteit – de Roma.

De kunstenaars zijn: Nena Sesic- Fiser: In deze tentoonstelling presenteert Nena Sesic Fiser zich als videomaker met de video-installatie “Memories of the Water “Poseidon.” De film speelt zich af rond water en zijn vermogen om informatie te onthouden. In het antieke Griekeland was “Poseidon” de god van het Water – in het bijzonder de Zee. Poseidon had buitengewone krachten. Hij kon onze grote vriend of ergste vijand zijn. Nederlanders leven nauw samen met water en kennen deze tweeslachtigheid van deze natuurkracht heel goed. Water is het meest voorkomende element op Aarde. Het is in ons en om ons heen. Wij bestaan voor 75% uit water. Naast de video-installatie exposeert Nena tevens grote foto-composities over water. Tenslotte zal zij samen met twee veelzijdige exposanten en speciale gasten als danseres Yazila en gitarist John Bosters een interessant programma voor deze opening verzorgen, zodat bezoekers kunnen genieten van dans, zang en muziek.

Vesna Cipcic (actrice en schilderes uit Belgrado-Servie): Vesna Cipcic is gefascineerd door clowns – hun kleurrijke kleding, gebaren en bewegingen. Zij gebruikt de techniek van gouache en kleurpotlood op papier. De kunstenares legt de bron van haar inspiratie uit: “Clowns zijn de bewaarders van onze spiritualiteit en menselijkheid. Zij zijn acrobaten van het absurde – maken ons aan het lachen, terwijl zij zelf serieus blijven. Zij verplaatsen ons moeiteloos naar hun wereld, waar je het kletsen van kinderlijke vriendelijkheid kunt horen, en waarschuwen ons voor onze dwaasheden en misconcepties.” Vesna Cipcic exposeerde haar clowns in 2007 in de galerie ‘Akantes’ in Amsterdam.

Zoran Tairovic (multimedia-artiest uit Novi Sad-Servie): is iemand die heel goed weet het leven en de ziel van Romas. In deze tentoonstelling zal hij presenteren zijn portretten van Roma-mensen samen met zijn artistieke voorstelling van hun iconische waarzeggerij kaarten (gemende tekniek op doek).

Het is nog maar sinds relatief korte tijd dat de Roma als ethnische groep een belangrijke plek innemen binnen wetenschappelijk onderzoek. Zoran Tairovic probeerde vanuit het perspectief van culturele studies feiten te analyseren vanuit de diepere esthetische culturele en prehistorische geschiedenis om tot een intercultureel begrijpen van het fenomeen van Romakunst te komen en dit binnen de huidige Europese context te plaatsen.

Filosofisch denken vormt de essentie van zijn werk. Door de creatieve interpretatie van concepten en ideeën die ons gevoel, emoties, intellect en geloof prikkelen, presenteert de kunstenaar een waardesysteem waarin hij oprecht en diep in gelooft. Bij het nadenken over de relatie tussen het individu en ideologieën en het herkennen en ontcijferen van codes in de natuur, mensen en geschiedenis, gebruikt hij symbolen, grafische elementen, schilderijen en andere middelen om zijn standpunt over de alarmerende staat waarin de wereld verkeert uit te drukken. Het idee dat kunst werkelijk kunst is als het prangende kwesties in het menselijke bestaan naar voren brengt, is de basis voor Zoran Tairovic’s werk.

Het KCN is gevestigd aan de Kerkstraat 38 in Jutphaas en is geopend op de zaterdag en zondag van 154.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk