Themazondag Cultuurhistorisch hout en het Leer-/werkproject op de Museumwerf

Op zondag 6 oktober is het weer de laatste Themazondag van het jaar bij Museumwerf Vreeswijk! Met als ijzersterk onderwerp: Cultuurhistorisch Hout en het Leer-/werkproject. Tijdens de Themazondag nemen Marangos en zijn leerlingen u graag mee in de interessante en ambachtelijke wereld van de houtbewerking. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Aanmelden is niet nodig.

Op het terrein van Museumwerf Vreeswijk startte onlangs een interessant project. Onder leiding van Liesbeth Bouwhuis (projectleider) en Dimitri Marangos (leermeester) van Stichting Stadskraan wordt de houten middeleeuwse havenkraan die eeuwenlang in Utrecht op het wed bij de Ganzenmarkt stond, herbouwd. Leerlingen worden daarbij opgeleid in het ambachtelijke vak van timmerman/-vrouw.

Tijdens de Themazondag kunt u demonstraties, werkstukken en het model van de kraan bewonderen. Wellicht steekt u zelf ook even de handen uit de mouwen… Uiteraard is de timmerwerkplaats van de Museumwerf zelf ook geopend.

Romeinse schepen
Bij Museumwerf Vreeswijk liggen momenteel de Per Mare Ad Laurium en de Fiducia. De Romeinse schepen zijn destijds eveneens onder leiding van Bouwhuis en Marangos gebouwd. Ook over deze houten replica’s en hun achtergrond vertellen zij u graag. En als het weer het toelaat vaart u gezellig een cultuurhistorisch tochtje met één van deze schepen mee!

Cultuurhistorie
Leer-/werkprojecten zijn niet alleen interessant voor scholing in ambachtelijke vakken. Ook in cultuurhistorisch opzicht dragen deze projecten bij. Zonder leer-/werkproject zouden o.a. de Romeinse schepen niet zijn herbouwd, zou het statenjacht De Utrecht niet hebben bestaan en zal de Utrechtse Stadskraan nooit enig levenslicht zien.

Tegelijk met de bouw vindt cultuurhistorisch onderzoek plaats. En geconfronteerd met de realistisch ogende, herbouwde cultuurhistorische objecten, ervaart men in levende lijve de maten en verhoudingen en hoe e.e.a. vroeger in zijn werk ging.
Liesbeth Bouwhuis gaat op deze aspecten in tijdens korte presentaties in het Theehuys:
– 14.00 uur: Leerwerkprojecten en cultuurhistorie
– 15.00 uur: De herbouw van de Stadskraan

Themazondag
De Themazondagen worden georganiseerd tijdens de zomermaanden op de eerste zondag. De Themazondag is een kleinschalig evenement waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn.

Tijdens de Themazondag zijn de Museumwerf Vreeswijk en het Theehuys geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt: € 2,- p.p. Gratis toegang voor Bootsmaatjes en kinderen tot 12 jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren