Test nieuwe afsluitschotten Oude Sluis

Maandagochtend 22 juli 2013 is een eerste test van nieuwe schotten voor de Oude Sluis in Nieuwegein succesvol afgerond. De vier ton wegende stalen schotten dienen als extra beveiliging voor het geval de deuren van de Oude Sluis dienst weigeren. Bij hoogwater sluit het waterschap deze deuren, om het water in de sluiskolk hoger op te kunnen zetten. Zo geeft het water in de kolk tegendruk voor het hoge water in de Lek en is de Lekdijk bij hoogwater ook op deze plek veilig.

De witte schotbalkenloods op de Lekdijk in Vreeswijk (Nieuwegein) herinnert nog aan de voorlopers van de huidige stalen schotten. In de loods werden de houten schotbalken opgeslagen.

De hedendaagse schotten worden opgeslagen in de loodsen op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht, waar ook ander materiaal voor hoogwater bewaard wordt. De stalen schotten zijn makkelijker te plaatsen dan de houten balken, die een voor een in de sponningen moesten worden gelegd. Ook zijn FSC-houten balken van deze omvang nauwelijks meer te krijgen.

Komend najaar worden de schotten een tweede maal getest; dan wordt ook het waterpeil in de Oude Sluis opgezet. Dat is nu niet handig vanwege het inlaten van water, dat in de zomerperiode nodig is om de stad Utrecht van voldoende water te voorzien.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren