Taakstraf en rijontzegging voor Nieuwegeiner die met 50 over drukke markt reed

De man die twee jaar geleden met zijn auto over een drukke markt in Nieuwegein reed, is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en een rijontzegging van een half jaar. Volgens de rechtbank heeft de 32-jarige Nieuwegeiner opzettelijk meerdere verkeersregels ernstig geschonden. Hij negeerde een wegafzetting, ging een afgesloten straat in en reed de drukke markt over met een snelheid die te hoog was voor de situatie ter plekke. Hij reed daarbij rakelings langs mensen die aan de kant moesten springen om de auto te ontwijken.

Het ging mis toen hij zichzelf bij de uitgang van de markt klemreed tussen een muur en een betonnen paal. Bij het incident raakte niemand gewond, maar volgens de rechtbank heeft de man met zijn actie wel de levens van anderen in gevaar gebracht.

Remde niet af
Volgens de automobilist werd hij achterna gezeten door een aantal mannen die hem hadden mishandeld na een verkeersconflict. Door de paniek had hij niet in de gaten dat hij een straat inreed die naar de markt leidde en kon hij niet meer terug. “Ik was echt bang, maar reed niet hard. Hooguit tussen de 20 tot 30 kilometer per uur. Ik herinner mij nu dat ik iemand nog hoorde roepen dat ik daar niet mocht rijden. Ook weet ik nog dat er iemand van mogelijk een beveiligingsbedrijf mij een stopteken gaf”, zei hij tijdens zijn rechtszaak.

De rechtbank oordeelt dat de Nieuwegeiner op dinsdagochtend 25 augustus 2020 in zijn rode Peugeot met opzet de markt opreed en neemt het hem kwalijk dat hij niet stopte. Hij reed met onverminderde snelheid door toen hij werd gewaarschuwd en mensen op de drukke markt opzij zag springen, concluderen de rechters.

Engeltje op schouder
De exacte snelheid was achteraf niet vast te stellen, maar volgens getuigen reed de man 40 tot 50 kilometer per uur. Een moeder met kinderen kon net op tijd opzij springen. Meerdere mensen hadden die dag een engeltje op hun schouder, merkte de officier van officier van justitie twee weken geleden op. Het vonnis van de rechtbank is iets milder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Naast het rijverbod vroeg de officier om een taakstraf van 80 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk