Studenten ROC Midden Nederland in Nieuwegein bouwen circulair mee aan Het Hof van Cartesius

Het begint nu met twee stagiaires van de Tech Campus in Nieuwegein, maar snel zullen er meer volgen. Dat is de afspraak die ROC Midden Nederland vandaag maakte met Het Hof van Cartesius. Deze ondernemerscoöperatie ontwikkelt sinds 2017 werkruimtes-in-het-groen voor creatieve en duurzame ondernemers op het Utrechtse Werkspoorkwartier. Die werkruimtes worden grotendeels gebouwd met gebruikte materialen én met respect voor de natuur. Circulair bouwen is hot. Het is een veel materiaalzuinigere manier van bouwen dan de reguliere bouw laat zien. Omdat ROC Midden Nederland haar studenten in Nieuwegein niet alleen opleidt voor de huidige arbeidsmarkt, maar ook voor het bouwen van de toekomst, gaat het een duurzame samenwerking aan met de initiatiefnemers van Het Hof van Cartesius.

 

Het had zo leuk kunnen zijn… Deze week is het immers de Week van de Circulaire Economie. Wethouder Klaas Verschuure, directeur Robert Koch en docenten van de Tech Campus ROC Midden Nederland en vertegenwoordigers van enkele Utrechtse bouwbedrijven zouden onder meer een rondleiding krijgen op de bouwplaats van Het Hof van Cartesius. Daar zijn allerlei innovaties op het gebied van circulair bouwen te zien zijn. De bijeenkomst zou worden afgerond met de overhandiging van het boek ‘de Urgentie van Circulair bouwen’ van Taco Jansonius aan de wethouder en de bekrachtiging van de samenwerking met ROC Midden Nederland. De maatregelen tegen de verspreiding van corona maakten er afgelopen woensdag echter een digitale bijeenkomst van. Daarin werd het belang van circulair bouwen nog maar eens onderstreept. Jansonius, schrijver en een van de coöperatieleden van Hof van Cartesius waar de stagiaires van ROC Midden Nederland actief zijn: “Het is belangrijk dat deze studenten nu al bekend worden gemaakt met de uitgangspunten van circulair bouwen. Het is voor onze toekomst en die van onze kinderen van belang dat we bouwen met minder materialen, biobased materialen en materialen hergebruiken. Zo bouwen we klimaatadaptief en energiezuinig.”

Circulair bouwen aan de toekomst van Utrecht
Niet alleen ROC Midden Nederland volgt Het Hof van Cartesius, de bekende Utrechtse proeftuin voor circulair bouwen, op de voet. Ook de gemeente Utrecht, aannemers, projectontwikkelaars, andere scholen en woningcorporaties komen naar de plek voor inspiratie. Robert Koch van ROC Midden Nederland: “Wij geven actueel en maatschappelijk relevant beroepsonderwijs. Dat betekent dat we niet alleen moeten aansluiten op de beroepspraktijk van vandaag. We moeten onze studenten ook voorbereiden op de arbeidsmarkt van morgen. Met het Hof van Cartesius gaan we een mooie samenwerking aan waar onze studenten die ervaring kunnen opdoen.” De Tech Campus van ROC Midden Nederland zet vol in op duurzaam bouwen. Afgelopen oktober kreeg het hiervoor al een subsidie toegewezen door het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Studenten zien wel iets in deze manier van bouwen. Dat blijkt ook uit het aantal aanmeldingen voor de online open avond van de Tech Campus op 9 februari. Outmane Laajab, een van de stagiaires die aan de slag is bij Het Hof van Cartesius: “Het is toffe, afwisselende stage. Het is niet als ‘standaard bouwen’. Dat ziet eruit als lego: snel en makkelijk. Bij circulair bouwen moet ik allerlei slimme oplossingen bedenken om materialen te bestellen, een planning te maken en het ontwerp aan te passen.”

Echt anders bouwen
En Outmane kan het weten. Want wie denkt dat circulair bouwen weinig verschilt van traditioneel bouwen heeft het mis. Jansonius: “Een belangrijke focus ligt op bouwen met gebruikte materialen. Dat vraagt een heel andere werkwijze dan bouwen met nieuwe materialen. Niet het ontwerp is leidend, maar het materiaal dat op het moment van bouwen voorhanden is. Dit leidt tot materiaal gedreven opdrachtgeverschap.” Het Hof van Cartesius biedt betaalbare werkruimte aan creatieve makers en ondernemers. In 2017 is het open gegaan met 1130 m2 aan werkruimte. In 2020 is het Hof gestart met stapsgewijs doorontwikkelen naar nog eens 2600 m2 bedrijfsruimte. Coöperatie Het Hof van Cartesius bestaat inmiddels uit 70 leden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren