Stropers in het Natuurkwartier

Afgelopen nacht hield Buitenwijs voor de vrijwilligers, die bij de Natuur- en Milieu-educatie meewerken, en voor vlindertellers een nachtexcursie Deze werd gehouden nabij het MEC in Park Oudegein. Na een korte inleiding binnen gingen twintig enthousiastelingen naar buiten om nachtvlinders te zoeken. Ze hadden daar twee manieren voor.

Kars Veiling van de Vlinderstichting: ‘Er was een wit laken gespannen met een felle lamp daarvoor. Nachtvlinders komen op het licht af en gaan zitten op het laken waarna ze op naam kunnen worden gebracht. Ook werd er gestroopt in het natuurkwartier! Stropen dan niet in de vorm van dieren doden, maar letterlijk stroop op bomen smeren. De stroop was speciaal bewerkt met veel extra suiker, appelmoes en de nodige alcoholica en bleek zeer aantrekkelijk voor nachtvlinders.’

Er kwamen zes verschillende soorten op af en wel meer dan 30 vlinders. ‘De meest opvallende was het rood weeskind, een grote nachtvlinder met opvallende roodzwarte achtervleugels waarvan er drie gezien werden’ aldus Veiling.

Na telling op het laken bleek de buxusmot de meest algemene vlinder te zijn. Veel mensen kennen deze exoot omdat de rupsen ervan de buxushaagjes helemaal kaal kunnen vreten. De uiteindelijke uitkomst werd verstuurd naar de Vlinderstichting in Wageningen. Zij zullen de gegevens verwerken in de database zodat de bijgehouden kan worden hoe het gaat met de vlinderstand in Nederland.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren