Straatdealers uit o.a. Nieuwegein buitenspel gezet in Utrecht

Deze week zijn tijdens een grote actie in Utrecht 12 mannen aangehouden die worden verdacht van het dealen in drugs, waaronder enkele inwoners uit Nieuwegein. Bij de actie zijn verdovende middelen, telefoons, dealerbenodigdheden en auto’s in beslag genomen. Naast de aanhouding van deze verdachten wordt ingezet op hulpverlening om te stoppen met drugsgebruik of dealen. Wijkagenten en gemeentemedewerkers gaan het gesprek aan met wijkbewoners over de signalen en het gevaar van drugscriminaliteit.

De verdachten, in de leeftijden van 17 t/m 48 jaar en afkomstig uit Utrecht en Nieuwegein zijn op dinsdag 28 en woensdag 29 maart gearresteerd. Meerdere van de verdachten zijn door agenten op heterdaad betrapt tijdens het dealen. Na de aanhoudingen zijn vervolgens direct zoekingen gedaan bij in totaal zes woningen/panden. Bij de actie zijn er verschillende verdovende middelen zoals cocaïne, heroïne en hasjblokken in beslag genomen. Daarnaast zijn meerdere telefoons, andere dealerbenodigdheden en voor ongeveer 15.000 euro aan contanten in beslag genomen. Ook moesten de verdachten in totaal acht auto`s afstaan die bij de deals werden gebruikt. Naast de aanhouding van de twaalf vermoedelijke dealers zijn ook enkele afnemers aangehouden. Zij zijn na verhoor heengezonden. Er wordt later over afdoening besloten.

Drugshandel dwars zitten
De actie is het resultaat van onderzoeken die de politie en het Openbaar Ministerie onlangs hebben gedaan naar de vermoedelijke drugsdealers. Zij zouden actief zijn in meerdere wijken in Utrecht. “Door hun drugs op straat te brengen maken zij willens en wetens winst ten koste van de gezondheid en veiligheid van anderen. Het criminele systeem dat zij daarmee in stand houden willen wij met deze actie in de war schoppen en tegengaan,” vertelt een betrokken agent. Het onderzoek naar deze verdachten wordt na de verrichte arrestaties nog verder voortgezet. Tien van de verdachten zitten momenteel nog in hechtenis. Negen daarvan komen op 13 en 14 april voor bij hun snelrechtzitting.

Hulp bieden om te stoppen met drugsgebruik of dealen
Als aanvulling op deze aanhoudingen hebben de politie en gemeente Utrecht ook een bulk-SMS verstuurd naar bijna 1000 contacten. Deze contacten zijn aangetroffen in de telefoons van de vermoedelijke drugsdealers. De sms moet ze bewust maken van de wereld achter hun drugsgebruik of het dealen en geeft lezers de mogelijkheid om via Whatsapp in contact te komen voor mogelijke verslavingshulp, hulp bij het stoppen met dealen of andere vragen. De eerste reacties en hulpverzoeken zijn daarbij al ontvangen.

Aandacht voor de omgeving
Naast het bieden van hulp bij bijvoorbeeld een verslaving, is er ook aandacht voor de omgeving waar de aanhoudingen hebben plaatsgevonden en voor familieleden. Als de impact van de aanhoudingen in sommige buurten groot is, biedt de gemeente een voorlichtingsles aan op scholen in de omgeving. Ook informeren zij de buurt over deze actie. Zo gaan wijkagenten en medewerkers van de gemeente deze week de wijken in om inwoners te spreken over de signalen en het gevaar van drugscriminaliteit. Het jongerenwerk kan daarbij ondersteunen. Het buurtteam brengt bezoek aan achterblijvende gezinsleden en partners en verleent benodigde hulp.

Gezamenlijke aanpak Utrecht
Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht treden samen met partners stevig op tegen drugscriminaliteit door grenzen te stellen én perspectief te bieden. Daarbij worden ieders verschillende taken en mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken gebruikt en gecombineerd. We houden bijvoorbeeld verdachten van criminaliteit aan en leggen straffen op, verbeuren voertuigen, sluiten bedrijven en woningen die criminelen gebruiken voor drugshandel, helpen ondernemers en bewoners hun weerbaarheid te vergroten. We proberen te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of er verder in doorgroeien via een persoonsgerichte aanpak. Zo houden we Utrecht samen veilig.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren