Stormloop op de zorg, recordaantal overstappers verwacht in 2021!

Het einde van het rampjaar 2020 is in zicht, echter laait het Coronavirus nog hoog op door ons hele land. Als land worden wij dagelijks geconfronteerd met de gigantische druk op de zorg. En de vraag wat dit voor gevolgen heeft op persoonlijk niveau. Ook de premieverhogingen die tijdens Prinsjesdag in de Miljoenennota zijn bekendgemaakt baren ernstige zorgen.

Juist nu een goede zorgverzekering zo belangrijk is en het inkomen van veel mensen achteruit is gegaan, is het belangrijk om de juiste zorgverzekering af te sluiten. Daarom wordt er een recordaantal overstappers verwacht voor de zorgverzekering 2021.

Zorgverzekeringen en Covid-19 in 2020
Een vraag waar veel mensen tegenaan liepen toen het virus zijn intrede in ons land deed was: Wat dekt mijn huidige zorgverzekering eigenlijk bij Covid-19? Vanuit de basisverzekering werden o.a. de Coronatest bij klachten en ziekenhuisopnames vergoedt door alle zorgverzekeraars.

Minister van Ark voor medische zorg, heeft voor 2020 besloten om ex-patiënten met ernstige gevolgen ruimer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dit besluit blijft geldig tot augustus 2021. Deze vergoeding houdt in dat patiënten met klachten als verlies in spierkracht of vermoeidheid en conditieverlies in aanmerking komen voor aanvullende regelingen. Dit in de vorm van extra fysiotherapie of ergotherapie en een dieetadvies. Vraag is of volgend jaar dezelfde vergoedingen kunnen worden geboden vanuit het basispakket.

Wat is er al bekend voor 2021?
Door de stijging in de premies en het belang van een goede dekking in geval van ziekte wordt er recordaantal overstappers verwacht in 2021. Vanaf 12 november worden de nieuwe premies bekendgemaakt. Tot 31 december 2020 kan er dan nog besloten worden om over te stappen. Het eigen risico blijft 385 euro. De zorgverzekeraars hebben de premies nog niet allemaal bekend gemaakt. Koploper op dit moment is zorgverzekeraar DSW die een premiestijging van maar liefst 78 euro per jaar heeft aangekondigd. Redenen hiervoor zijn onder andere de hogere lonen van de zorgmedewerkers en het toenemend gebruik van dure medicijnen als gevolg van de Coronacrisis. De hoge kosten in de zorg zijn ook ontstaan door uitval van ziek personeel, waardoor er duurder personeel moest worden ingehuurd, en extra zorg voor patiënten.

Financiële klap
Wat een grote rol speelt in het herzien van de zorgverzekeraar is het feit dat veel mensen er door de crisis financieel op achteruit zijn gegaan. Het wegvallen van een deel van het inkomen of ernstig verlies bij ondernemers dwingt men ertoe om waar mogelijk de vaste lasten te drukken. Hierdoor zal de concurrentiepositie van de goedkoopste aanbieders sterk zijn.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar
Vanaf 12 november zal iedereen voor de keuze staan om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. De balans tussen een goed zorgpakket en een betaalbare premie zullen hierin doorslaggevend zijn. De vele vergelijkingswebsites zijn hier een uitstekend hulpmiddel in. 

Door het aanvullen van de persoonlijke situatie kan er gekeken worden welke zorgverzekering volgend jaar het beste bij u past. Voor de mensen bij wie het inkomen zodanig is gedaald dat zij de premie niet meer volledig kunnen opbrengen, is er eventueel de optie om zorgtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Een ding is zeker; de zorgverzekeraars wacht een heftige tijd! 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk