‘Stoeiende kinderen’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week ‘Stoeiende kinderen’ aan de Kersegaarde op het plein van de basisschool de Christoffel.

De maker van het kunstwerk is kunstenaar Jos Pirkner (1927), een Oostenrijkse beeldhouwer en kunstschilder. Als privéleerling van beeldhouwer Rudolf Reinhart in Salzburg ontdekte hij zijn voorliefde voor het werken met metaal. In 1951 werd hij uitgenodigd om als goud- en zilversmid te komen werken voor Edelsmidse Brom in Utrecht. Later opende hij een eigen atelier. In 1978 verhuisde hij met zijn gezin terug naar Oostenrijk.

In Nederland werden vooral in de provincie Utrecht beelden van hem geplaatst. Naast vrije sculpturen maakte hij onder andere het 80 centimeter hoge beeldje van een minotaurus dat jaarlijks aan stuntmannen en -vrouwen wordt uitgereikt als Taurus World Stunt Award. Schilderwerk van Pirkner is te zien in Hangar-7, een combinatie van een kunstgalerie en vliegtuigmuseum, op het vliegveld van Salzburg. In 2008 ontwierp hij het nieuwe hoofdkantoor van Red Bull in Fuschl am See. Pirkner ontwierp ook de kenmerkende stier op de Formule 1 bolides van het Red Bull junior team Scuderia Toro Rosso. Pirkner heeft een atelier in Tristach.

Over het kunstwerk
‘Stoeiende kinderen’ (Duitse benaming: ‘Kraftprobe’) beeldt vier kinderen uit die met elkaar aan het dollen zijn. De beeldengroep is vervaardigd in opdracht van de naast elkaar gelegen R.K. Christoffelschool en de openbare school De Bogaard.

De bedoeling was dat het beeld in 1977 geplaatst zou worden. De plantsoenendienst maakte echter bij herhaling bezwaren tegen plekken die men voor ogen had. Hierdoor liep de plaatsing een jaar vertraging op. Uiteindelijk is “Stoeiende kinderen” op 3 oktober 1978 onthuld door twee leerlingen van de Christoffelschool en twee leerlingen van De Bogaard.

‘Stoeiende kinderen’ is niet alleen een verfraaiing van het schoolplein; de kinderen kunnen het beklimmen, erop staan en er vanaf springen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk