Stijgende energieprijzen: 5 x duurzaamheid in het dagelijks leven

Het conflict in Oekraïne heeft behalve de menselijke ellende ter plaatse ook weer eens duidelijk gemaakt hoe afhankelijk we nog zijn van fossiele energie. De schrik zit er goed in, nu niemand kan voorspellen hoe de prijs van gas, benzine en elektriciteit in de komende periode zich zal ontwikkelen. Het is in ieder geval mogelijk om zelf bij te dragen aan minder energieverbruik en ook op andere gebieden duurzaamheid in je leven te brengen. Het bespaart je geld en is beter voor het milieu. Hieronder vind je 5 tips die iedereen kan toepassen.

1. De verwarming een paar graden lager
Zie jij op tegen de hogere energierekening? Het is een voorstel van de regering om de verwarming een paar graden lager te zetten, denk bijvoorbeeld aan 19° C in plaats van 21°C. Dat levert flinke besparingen op, maar hou het dan wel comfortabel voor jezelf. Het is gewoon geworden om ook in hartje winter thuis geen echte winterkleding te dragen en dat is eenvoudig te veranderen. Een lekkere, dikke slobbertrui of een dekentje om onder te kruipen voor de tv zorgen er gewoon voor dat je weinig tot niets merkt van die 2 graden.

2. Ook met kleding kan je verschil maken
Boxershorts van bamboevezels zijn een hype omdat deze heerlijk zacht zijn en ook ‘ademen’ waardoor ze vocht snel afvoeren. Dat is zowel in de zomer en winter prettig. Daarbovenop is bamboe een grassoort die veel beter voor het milieu is dan bijvoorbeeld katoen. Bamboe is zo sterk dat het geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en verbruikt ook veel minder water. Een boxershort van bamboe gaat tevens langer mee, een eenvoudige optie om voor duurzaamheid te kiezen in het dagelijks leven.

3. Zet apparaten gewoon uit
Het hele ‘stand-by gebeuren’ is ontwikkeld omdat het de consument zo eenvoudig mogelijk moest worden gemaakt. Het was te veel moeite geworden om naar de tv of een ander apparaat toe te lopen en op een knop te drukken. Daarom werd er gekozen voor stand-by. Het is zeer eenvoudig om dat op te lossen door de stekkers uit het stopcontact te halen. Je krijgt zelfs extra beweging als je ze er weer in moet doen.

4. De kortere douche
Niemand zal jou de dagelijkse douche willen ontnemen, het is prettig en comfortabel. Een warme douche kost echter flink wat energie en kostbaar water. Je kan ook kiezen voor de Navy shower. Ondanks de luxe aan boord van moderne Amerikaanse oorlogsschepen is water nog steeds schaars. Douchen aan boord betekent dat bij het inzepen de douche uitgaat en deze weer wordt aangezet voor het afspoelen.

5. Wees zuinig op je spullen
De tijd van de wegwerpmaatschappij is echt voorbij. Ook voor goedkope Chinese rommel worden grondstoffen en energie gebruikt. Geef jouw spullen een tweede leven als jij ze niet meer gebruikt. De kringloopwinkel kan nog voor heel veel zaken een nieuwe eigenaar vinden. Is een huishoudelijk apparaat stuk, dan is een nieuw exemplaar niet altijd nodig. Soms kan het vervangen van een simpel onderdeel de levensduur van een huishoudelijk apparaat met jaren verlengen. Let daarbij wel op het energieverbruik.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk