‘StiefSchouder’ voor (stief)ouders van start in Nieuwegein

Nieuwegein is een belangrijk welzijnsinitiatief rijker: ‘StiefSchouder’. Dit is een groep ervaren (stief)ouders, die andere (stief)ouders met samengestelde gezinnen ondersteunt. Dit kan (stief)ouders helpen om voor zichzelf en hun (stief)kinderen een zo prettig mogelijke thuisomgeving te creëren. StiefSchouder is een initiatief van Stichting Stiefacademie Nederland in samenwerking met de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Vijfheerenlanden en Nieuwegein. Deelname aan StiefSchouder is voor inwoners van deze gemeenten gratis.

Stiefschouder

Samengesteld gezin of stiefgezin
Een samengesteld gezin is een huishouden van een ouder met kinderen en een nieuwe partner (met of zonder kinderen). (Stief)ouders weten dat leven in zo’n setting een uitdaging kan zijn. Uit cijfers blijkt dat twee op de drie samengestelde gezinnen binnen enkele jaren weer uit elkaar vallen. Waar de buitenwereld een ‘gezellig nieuw gezin’ ziet, blijkt dat voor de betrokkenen vaak heel anders te voelen. Dan is het fijn om situaties te kunnen bespreken met iemand die weet hoe het is om te leven in een samengesteld gezin, met alle leuke dingen én de uitdagingen. StiefSchouder koppelt daarom een ervaren (stief)ouder met een samengesteld gezin aan een andere (stief)ouder. De StiefSchouders zijn allemaal vrijwilligers en wonen in de regio, zodat een ‘match’ tussen (stief)ouders letterlijk en figuurlijk nooit ver weg is.

Oproep aanvragers en vrijwilligers: meld je!
(Stief)ouders met samengestelde gezinnen uit Nieuwegein, die een StiefSchouder zoeken kunnen zich aanmelden via www.stiefschouder.nl onder het kopje ‘Ik wil een StiefSchouder vinden’. We zijn ook nog op zoek naar ervaren (stief)ouders die zich voor anderen willen inzetten als StiefSchouder. Zij kunnen zich aanmelden via www.stiefschouder.nl onder het kopje ‘Ik wil een StiefSchouder zijn’.

Primeur voor Nieuwegein en omgeving
StiefSchouder is een landelijk initiatief, maar nu voor het eerst van start gegaan in Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden. StiefSchouder is door de gemeenten aangesteld om samengestelde gezinnen op een zo laagdrempelig mogelijke manier te ondersteunen.

Stichting Stiefacademie Nederland
StiefSchouder is een initiatief van Stichting Stiefacademie Nederland, het landelijk expertisecentrum voor samengestelde gezinnen, voor en door (stief)ouders en professionals. Karin den Hollander, directeur/oprichter van de Stiefacademie en (mede)auteur van het boek ‘De mijne zijn de liefste’: “StiefSchouder draagt rechtstreeks bij aan mijn persoonlijke missie en ons stichtingsdoel om het samengesteld gezin tot een optimaal veilige, stabiele en prettige (op)groei- en ontwikkelomgeving te maken voor kinderen. Ik ben dan ook heel blij met de steun van onder meer het Oranje Fonds en het Fonds Welzijnswerk, én natuurlijk de vijf gemeenten in Lekstroomgebied, want zij maakten de start van StiefSchouder nu mogelijk.’’

De komende jaren schaalt StiefSchouder op naar een team van StiefSchouders voor (stief)ouders met samengestelde gezinnen in heel Nederland.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk