Steeds meer WhatsApp-buurtpreventiegroepen

Steeds meer bewoners maken gebruiken van een WhatsApp-buurtpreventiegroep op hun mobieltje. Woensdag 3 april jl. hield de politie in Nieuwegein een bijeenkomst in de raadszaal van Nieuwegein om bewoners voor te lichten over het nut van dit soort burgerinitiatieven. Zo’n burgerinitiatief is een moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van zo’n WhatsApp-buurtpreventiegroep met de buurt is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt.

De Digitale Stad Nieuwegein heeft een grote groep opgezet voor de hele stad Nieuwegein. Onze videograaf Bart van Rooijen ging ook even kijken en maakte bovenstaand verslag van de avond, die goed werd bezocht door gebruikers van zo een groep.

Een WhatsApp-buurtpreventiegroep biedt de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen via berichtjes. Wettelijke toezichthouders, zoals politie, kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon signaleert, belt hij eerst 112 en stuurt daarna een bericht in de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen binnen de groep de melding en is op de hoogte van de verdachte situatie. Ondertussen kan de politie tot eventuele actie overgaan.

‘Er zijn steeds meer WhatsApp-buurtpreventiegroepen, ook in onze gemeente. Wij zijn positief over dit fenomeen, maar nemen niet zelf het initiatief tot het opzetten ervan in buurten. Buurten die een groep willen oprichten, kunnen uitleg en informatie krijgen van de wijkagent (wat wel/niet doen, hoe de groep beheren etc)’ aldus de politie.

Wilt u meer weten over de grote WhatsApp-buurtpreventiegroep in Nieuwegein? Kijk dan hier. U kunt zich opgeven via het aangegeven telefoonnummer met adres en huisnummer. Inmiddels hebben ruim 6000 inwoners zich in Nieuwegein aangemeld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren