Start realisatie duurzame busstalling Westraven

Vlakbij de P+R Westraven, even over de Jutphasebrug nabij de tramremise in Nieuwegein realiseert de provincie Utrecht de nieuwe, duurzame busstalling Westraven. Daarvoor is opdracht gegeven aan G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf uit Brakel. Donderdag 16 mei 2019 tekenden gedeputeerde Dennis Straat en directeur Huibert van der Ven het contract voor de uitvoering van dit bouwproject.

De nieuwe stalling heeft plek voor ruim 185 bussen van U-OV. De stalling krijgt een duurzame energievoorziening en bijpassende inrichting met kantoor, werkplaats en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf. De provincie Utrecht heeft besloten deze stalling in eigen beheer te bouwen. Zo wordt het openbaar vervoer vanaf deze strategische locatie vlakbij verschillende uitvalswegen op de lange termijn goed bediend.

DUURZAME INRICHTING
De opdracht aan Van der Ven is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding. Het bouwbedrijf had daarbij de beste combinatie van prijs en kwaliteit.

Belangrijk voor de provincie Utrecht is dat de nieuwe stalling méér wordt dan een functioneel gebouw. Het gebouw krijgt een duurzame inrichting. De werkplaats wordt slim ingericht, zodat de looproutes van chauffeurs en monteurs zo kort en efficiënt mogelijk zijn. Op het dak van de werkplaats komen zonnepanelen. Bovenop het kantoor komt een groen dak. In de werkplaats wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht.

OPLADEN
Het groene karakter van de locatie komt ook terug langs de zuid- en westzijde van het terrein, vlakbij het kantoor van Rijkwaterstaat. Daar wordt beplanting aangebracht. In de gevel wordt hergebruikt hout verwerkt. Ook de aluminium kozijnen bestaan uit gerecycled materiaal. Gedeelten van de constructie die een kortere levensduur hebben worden zo gebouwd dat ze snel en gemakkelijk te vervangen zijn.

In de busstalling worden straks ook de nieuwe elektrische bussen van U-OV gestald, onderhouden en opgeladen. Vanaf begin 2020 worden 55 nieuwe elektrische bussen ingezet voor de stads- en streekdienst. Daarmee zet provincie Utrecht een stap op weg naar een volledig schoon busvervoer in de provincie in 2028. De komst van de elektrische bussen stelt bijzondere eisen aan de energievoorziening en milieuvriendelijk onderhoud van het wagenpark en dus de stalling.

OPTIMAAL GEBRUIKERSGEMAK
Gedeputeerde Dennis Straat: “We bouwen een bijzondere voorziening voor het openbaar vervoer die op een gunstig punt in Utrecht gelegen is aan tal van uitvalswegen. Om te beginnen komen bij de nieuwe stalling voorzieningen om schone, elektrische bussen op te laden en te onderhouden. Daarnaast worden de gebouwen zo geconstrueerd en ingericht dat hun levensduur optimaal wordt benut. Deze duurzame busstalling helpt ons de reizigers tot in lengte van dagen met goed OV te bedienen.”

Huibert van der Ven: “Ik ben bijzonder trots dat wij als een van de eerste MKB-aannemers in Nederland dit geïntegreerde civieltechnische én bouwkundige project gaan realiseren. Duurzaamheid was daarbij een echte onderscheidende pijler in de aanbesteding. Met ons ontwerp en de gekozen techniek realiseren wij een hoogwaardige stalling met optimaal gebruikersgemak en hoogwaardig comfort.”

VERVOLG
Nu het contract met Van der Ven is getekend, wordt een definitief ontwerp gemaakt van de nieuwe stalling. De parkeerstalling voor de U-OV bussen wordt als eerste in gebruik genomen in de zomer van 2020. Daarna volgen de onderhoudsvoorzieningen in de werkplaats. De busstalling is in december 2020 klaar voor gebruik.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren