Start invoering minicontainers voor oud papier

De gemeente Nieuwegein start na de zomer 2014 met de inzameling van oud papier met behulp van minicontainers. Daartoe krijgen alle huishoudens in laagbouwwoningen in Nieuwegein een extra minicontainer van de RMN, reinigingsbedrijf Midden Nederland.

In het Actieplan Afval Apart (AAA) is de verbetering inzameling oud papier opgenomen. Het inzamelresultaat is stabiel maar nog steeds lager dan gewenst. Daarom is met een pilot in een deel van Jutphaas en in Fokkesteeg onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van papierinzameling met minicontainers. De resultaten van de proef: bijna alle deelnemers willen de papier-mini container houden (93 %) na afronding van de proef en de ingezamelde hoeveelheid papier neemt met 25% toe.

Het oud papier in Nieuwegein wordt nu nog opgehaald door scholen. De scholen krijgen een vergoeding voor hun inspanningen op basis van de ingezamelde hoeveelheid oud papier. Er kleven ook nadelen aan dit systeem. Uit sorteerproeven blijkt dat er nog bijna net zoveel oud papier in het restafval zit en scholen meer moeite hebben om vrijwilligers voor de papierinzameling te vinden. Bij de inzameling van papier met minicontainers is geen rol meer voor de scholen weggelegd. De vergoeding die de scholen nu ontvangen voor de oud papierinzameling wordt in 5 jaar afgebouwd. Daarnaast kunnen de scholen deel nemen aan het project Afvalvrije school.

In het project Afvalvrije School worden de leerlingen bewust gemaakt van afval, de keuzen die ze hebben voor preventie en goed scheiden en van de gevolgen van hun gedrag. Het financiële voordeel voor de school is dat er geen afval meer is en daardoor geen kosten meer voor de afvoer van dit afval.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk