Start GGD campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ in Nieuwegein

GGD regio Utrecht, gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties slaan de handen ineen om iedereen in de regio Utrecht inzicht te geven wat je zelf kan doen om dementie te voorkomen. Op 22 mei start in de regio Utrecht de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. De kick-off vindt plaats in het Plus Café in Nieuwegein.

Tot 30% van de gevallen van dementie te voorkomen
De campagne loopt van 22 mei tot en met eind november in de hele provincie Utrecht en is gebaseerd op drie leefstijladviezen:

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Dementie is niet te genezen en er is ook nog geen medicijn voor. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Aftrap in Nieuwegein
De aftrap van de campagne vindt plaats in Nieuwegein tijdens het Plus Café in de bibliotheel de Tweede Verdieping in het Stadshuis van Nieuwegein. Wethouder Marieke Schouten en Directeur van GGDrU Carola Koper geven deze middag het officiële startschot voor de campagne. Carola Koper: “Veel mensen weten dat gezond leven belangrijk is voor je hart en bloedvaten, maar dat het ook geldt voor je hersenen is minder bekend. Daar willen we met deze campagne verandering in brengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tot 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is door een gezonde leefstijl.”

Dementie: één van de grote vraagstukken voor de komende jaren
Mariëtte Pennarts is als GGD-bestuurslid actief betrokken bij het thema Langer Gezond Zelfstandig, tevens is zij wethouder in Woerden. Zij benadrukt de noodzaak van een gezonde leefstijl: “Dementie is één van de grote vraagstukken voor de komende jaren, waar we ons nu al op moeten voorbereiden. Dit kan door mensen wegwijs te maken in welke ondersteuning er is en vrijwilligers te trainen om dementie te herkennen en mensen te helpen. Daarnaast moeten we ons richten op het aanpakken van de risicofactoren, zoals: roken, weinig bewegen, diabetes, een hoge bloeddruk, weinig mentale uitdaging, depressie en sterk overgewicht. Dat is waar deze campagne zich op richt.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk