Start campagne tegen meisjesbesnijdenis

Dat kinderen veilig en gezond opgroeien is een persoonlijk en politiek streven van PvdA-wethouder Hans Adriani en Nieuwegein zet belangrijke stappen in de strijd tegen kindermishandeling. Een bijzondere vorm van (zware) kindermishandeling is meisjesbesnijdenis. De Nederlandse wet verbiedt meisjesbesnijdenis, ook als die in het buitenland gebeurt. De gemeente heeft ook dit jaar een informatiebrief over de wet gestuurd naar nieuwe inwoners die verbonden zijn met landen waar dit voorkomt.

Zondagavond 19 juni organiseerde Stichting Afrika in Nieuwegein in locatie de Partner een Iftar, dit is de maaltijd waarmee het dagelijkse vasten wordt verbroken. Ramadan is een tijd van bezinning, ook op oude tradities en culturele praktijken. Zo’n 50 mannen en vrouwen afkomstig uit Soedan, Somalië, Eritrea, Marokko, Oeganda en Nederland, gingen na het eten rond 22.30 uur in gesprek met de wethouder. Over de schadelijkheid van meisjesbesnijdenis voor de gezondheid, dat het een traditie is die veel ouder is dan Islam en dat het niet voorkomt als voorschrift in de Koran. Over familie die druk uitoefent om de traditie voort te zetten. En dat er in Nederland zware straffen (tot twaalf jaar gevangenis) staan op meisjesbesnijdenis. Niet alle aanwezigen waren hiervan op de hoogte.

Het SAiN-project ‘Nieuwegein stopt meisjesbesnijdenis’ lanceerde de zomercampagne van dit jaar: ‘Ik zeg NEE’ tegen meisjesbesnijdenis. Op de posters Afrikaans-Nieuwegeinse mannen en vrouwen uit verschillende landen, die moedig en vastbesloten laten zien: deze wrede praktijk stopt bij hen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk