Start 2e afvalvrije school in Nieuwegein

Op de eerste schooldag gaven kinderen, ouders, leerkrachten en schooldirecteur Rianne Spiegelenberg van basisschool Lucas Galecop vandaag samen met wethouder duurzaamheid Marieke Schouten het startschot voor de afvalvrije school. Voor de verschillende afvalstromen staan nu in de klassen prullenbakken met drie vakken voor plastic (PMD), papier en restafval. GFT wordt op centrale punten in de school ingezameld. Naast verschillende minicontainers is een milieustraat op de school voor cartridges, stiften en batterijen. De school zamelt hierdoor grondstoffen in en heeft straks geen restafval meer. 

Eigenlijk zou de Lucas school in Galecop de derde afvalvrije school zijn. Eerder behaalde de Daltonschool UniQ aan de Deldenseschans het predikaat, maar sloot haar deuren aan het eind van het schooljaar 2017-2018. De eerste afvalvrije school in Nieuwegein is de Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen.

De leerlingen van de Leerlingenraad zijn de ambassadeurs van de Afvalvrije School. Zij maakten voor het startmoment samen met milieueducatie Buitenwijs een film over nut en noodzaak van afval scheiden. Vervolgens kreeg de leerlingenraad als eerste een duurzame waterfles overhandigd van de wethouder en de overige circa 220 leerlingen kregen later in hun klas een eigen waterfles met het logo Afvalvrije school. Lucas Galecop is de tweede afvalvrije school in Nieuwegein. 

Wethouder Marieke Schouten: “Ik ben zeer trots op deze school en vind deze openingsactie perfect. De broodtrommel en drinkfles gebruik je elke dag opnieuw. Hierdoor voorkom je afval, zoals boterhamzakjes en petflessen. En door afval goed te scheiden, verzamelt de school grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Met de getroffen voorzieningen wordt dit ook een fluitje van een cent voor de leerlingen. Bovendien geldt hier ook: jong geleerd is oud gedaan. De leerlingen leren al op jonge leeftijd bewust te zijn van het milieu en wat we opnieuw kunnen gebruiken. Super!” 

Kosten en opbrengsten
De school bespaart elk jaar op de inzamelkosten van het afval (kosten voor de afvalverwerker). Deze besparing kan door de school voor andere doeleinden worden ingezet. De gemeente neemt de kosten voor de gescheiden inzameling en verwerking van de grondstoffen voor haar rekening. De afvalvrije school wordt mede ondersteund door gemeente, RMN en milieueducatie Buitenwijs. 

Wethouder Marieke Schouten met de leerlingen en schooldirecteur Rianne Spiegelenberg

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren