Stalker die voor geld en aandacht bij ex in Nieuwegein op ramen bonkte, krijgt celstraf en contactverbod

Een 44-jarige Haarlemmer is door de Utrechtse rechtbank tot 150 dagen gevangenisstraf veroordeeld voor het aanhoudend belagen van zijn ex-partner in Nieuwegein. Van de opgelegde straf zijn 107 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat de man 43 dagen in voorarrest heeft gezeten, zou hij niet terug hoeven naar de gevangenis, ware het niet dat hij inmiddels vastzit voor een ander ernstig misdrijf.

De rechtbank besliste ook dat de man geen contact meer mag opnemen met zijn ex en niet meer in de buurt van haar huis in Nieuwegein mag komen. Een meldplicht bij de reclassering moet eraan bijdragen dat hij zich daaraan houdt.

Schreeuwend en bonkend
De rechtbank vindt bewezen dat de ernstig verslaafde man zijn ex-vrouw vorig jaar stelselmatig belaagde. Vooral in januari en februari was dat heftig. Onder invloed van drugs stond hij dagelijks bij haar voor de deur, schreeuwend en op de ramen bonkend. Ook drong hij via de achterdeur ongevraagd haar huis binnen en ging hij in de tuin liggen slapen. Waarschuwingen van de politie en Veilig Thuis hadden geen effect.

Na een rustiger periode namen de belagingen in juni weer in hevigheid toe en besloot zijn ex-partner aangifte te doen. Toen de man haar opnieuw ernstig lastigviel, werd hij door de politie opgepakt. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig en werden de twee agenten door hem voortdurend uitgescholden en beledigd. Ook dat heeft de rechtbank meegewogen in het vonnis.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde de man ook van vernieling van de auto van de agenten, omdat hij bij zijn aanhouding met zijn vuisten op het dak bonkte. Maar omdat er geen bewijs is dat daardoor schade is ontstaan, sprak de rechtbank hem daarvan vrij.

Verplichte behandeling
Volgens de officier van justitie moet de verdachte in een kliniek gedwongen worden behandeld voor zijn ernstige verslaving. De rechtbank legde hem dat niet op, omdat dit al speelt in een andere strafzaak. Toen de Haarlemmer na zijn voorarrest het proces in vrijheid mocht afwachten, begon hij weer zwaar te gebruiken en pleegde hij samen met iemand in Haarlem een ernstig misdrijf. Daardoor zit hij sinds december weer vast.

Wat voor misdrijf hij in Haarlem gepleegd zou hebben, wilden de betrokken partijen niet zeggen tijdens de behandeling van de belagingszaak. Maar er zou een grote kans zijn dat die nieuwe zaak er toe lijdt dat hij alsnog verplicht in een kliniek wordt opgenomen om van zijn verslavingsproblemen af te komen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk