Stadstheater en kunstencentrum DE KOM in het groen om Iraanse vrouwen te steunen

Stadstheater en kunstencentrum DE KOM in Nieuwegein kleurt vanaf vandaag een week lang groen, dit uit solidariteit met het Iraanse volk, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Sinds de dood van Amini is het onrustig in Iran. Er vielen zeker 41 doden. Meer dan 1200 mensen werden opgepakt bij de demonstraties.

Het CDA, PvdA, ChristenUnie, Lokale Vernieuwing en de VSP dienden afgrelopen donderdag een motie in tijdens de raadsvergadering. Deze motie werd in de gemeenteraad overwegend positief ontvangen en is met brede steun aangenomen. Volgens de indieners staat het zelfbeschikkingsrecht van het Iraanse volk – en in het bijzonder Iraanse vrouwen – onder druk en is een uiting van steun daarom passend.

Nieuwegein heeft nog geen openlijke steun betuigd. Stadsheater DE KOM leent zich hier volgens de politieke partijen goed voor. Het verlichten van het gebouw zou gemakkelijk, snel en tegen zeer geringe kosten kunnen. De kleur groen is gekozen, omdat deze kleur vorig jaar op International Human Rights Day (Internationale Dag van de Mensenrechten) gekozen is als kleur om internationale solidariteit uit te dragen.

Over de hele wereld wordt steun betuigd aan het Iraanse volk, onder meer door het afknippen van haar en het groen verlichten van objecten. Op social media is al weken te zien hoe Iraanse burgers in het openbaar hun hijabs verbranden, en hoe vrouwen hun haar – of een lok – afknippen uit steun voor de protesten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk