Spraakstoornissen worden eerder opgespoord

Het opsporen en tijdig behandelen van spraaktaalstoornissen bij kinderen is een belangrijk aandachtspunt van het Centrum voor Jeugd en Gezin Nieuwegein (CJG). Nieuwegeinse kinderen worden daarom op 2- en
5-jarige leeftijd gescreend. Omdat de behandeling van de stoornissen het meest effectief is wanneer deze op jonge leeftijd plaatsvindt, verlaagt het CJG de leeftijd waarop kinderen fijnmazig logopedisch gescreend worden van 5 naar 2 jaar. Zo worden spraaktaalproblemen eerder geïdentificeerd en behandeld.

Kinderen in Nieuwegein werden tot nu toe op drie momenten gescreend op spraaktaalstoornissen: (1) een grofmazige screening op 2-jarige leeftijd door de jeugdarts/verpleegkundige op het consultatiebureau (Vitras/CMD), (2) een grofmazige screening op 5-jarige leeftijd door de schoolarts en (3) een fijnmazige screening op 5-jarige leeftijd door de logopedist van de GGD Midden-Nederland op de schoollocatie. Leerkrachten van basisscholen en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen in de nieuwe situatie logopedisch advies inwinnen via het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Deze nieuwe werkwijze is het resultaat van nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de CJG partners Vitras/CMD en GGD Midden-Nederland. Met een integrale aanpak van de logopedische screenings, verzorgen de partijen vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin een verbeterde dienst aan kinderen en ouders in Nieuwegein. Ouders en verzorgers die vermoeden dat hun kind een spraaktaalstoornis heeft kunnen uiteraard ook altijd advies krijgen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of 030 – 880 2230. Ook kunnen zij hun vermoedens kenbaar maken op school of op het kinderdagverblijf/peuterspeelzaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk