Sportief dagboek deel (14)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was bij de aftrap én het eerste doelpunt aanwezig.

De supporters van Geinoord op het kletsnatte en stormachtige sportpark Galecop gingen er zaterdagmiddag eens goed voor zitten. Na twee minuten al 0-1 voor hun club in de beladen derby tegen JSV via Robin Kuijer. En tien minuten later stond er zelfs al 0-2 op het scorebord toen arbiter Rob Wassink de bal op de stip legde na een overtreding op Sven Banfi en Niels Maat de bal haarzuiver langs doelman Harmen Prenger schoof.

Het moment waarop Geinoord een penalty krijgt toegewezen, Sven Banfi wordt onderuit gehaald in het JSV-strafschopgebied (foto: Gerard van Vliet)

Wat een droomstart. Maar daarmee bleek de derby nog lang niet gespeeld want JSV was niet van plan om zich dan al bij een dreigende nederlaag neer te leggen. Vanaf de overvolle tribune zag ik hoe de thuisclub zich energiek oprichtte en het zo sterk begonnen Geinoord terug wist te dringen. Een overtreding op doelman Giordano van der Pol was letterlijk een breekpunt en tekenend voor deze strijdlust De aanvoerder moest aangeslagen de wedstrijd vervolgen en zou in de rust dan ook vervangen moeten worden door Dario Ruscaa.

Intussen had JSV de achterstand tot 1-2 teruggebracht via voormalige Geinoorder Michiel van der Valk die een vrije trap van de rand van het strafschopgebied in een treffer omzette. Bij deze ruststand zag ik de bestuursleden van Geinoord in de pauze onrustig hun koffie nuttigen want ook zij beseften dat de punten nog lang niet binnenboord waren, omdat Geinoord door twee keer geel voor Jardell Adamson met tien man de hele tweede helft moest gaan spelen.

Toch leek het ondanks de numerieke minderheid alsnog goed uit te pakken voor Geinoord toen Timo Meerding een vrije trap forceerde die door Sven Banfi met een effectvolle inzet tot doelpunt werd gepromoveerd: 1-3. Nu leek de buit binnen maar zoals eerder dit seizoen tegen CDW en Victoria bleek die marge niet toereikend voor Geinoord. Rowan Mankers maakte heel snel de aansluitingstreffer en in blessuretijd wist JSV de dreigende nederlaag ongedaan te maken door een scrimmage doeltreffend af te ronden: 3-3. Ondanks het verschrikkelijk slechte weer zag ik – en met mij de andere kijkers – een boeiende derby tussen twee teams die dit seizoen geen hoogvliegers zullen zijn. En nog alles moeten doen om onderin weg te kruipen.

Oud-Geinoorder Michiel van der Valk schiet een vrije trap binnen brengt de strandopgang 1-2, doelman Gordiano van der Pol is kansloos (Foto: Gerard van Vliet)

Onze fotograaf Jordi Jupijn was ook aanwezig op Sportpark Galecop en maakte onderstaande foto’s van de derby.