Sportief dagboek (23)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein. Deze week laat hij onze redactie weten:

Eindelijk weer eens een zaterdag zonder nederlaag voor onze Nieuwegeinse club. JSV hield Aalsmeer op 1-1 terwijl Geinoord verrassend uithaalde (1-3) tegen het hoger geklasseerde De Merino’s waartegen op eigen Parkhout destijds nog ruimschoots was verloren. Toch hebben beide clubs nog genoeg zorgen, zeker JSV dat de achterstand op de concurrentie zag groeien maar ook Geinoord staat nog steeds op een plek die nacompetitie inhoudt.

De komende zaterdag zal weer uiterst belangrijk zijn, JSV moet naar Zwaluwen in Hoorn dat tegen Zuidvogels in Huizen verrassend won met 1-2. Geinoord moet het thuis opnemen tegen mederivaal Aalsmeer waarna de streekderby tegen Montfoort volgt en het thuisduel tegen Woudenberg. Ook voor de formatie van coach Dick Kooijman cruciale duels die de ploeg mogelijk uit de gevarenzone kan loodsen.

Op deze zaterdag was er JSV alles aan gelegen om de drie punten te pakken maar dat lukte niet. Aalsmeer kwam na een 0-0-ruststand zelfs op voorsprong maar een door Wesley Vaes benutte penalty bracht de zwaarbevochten 1-1 tot stand. Het was mede aan doelman Pascal Florie te danken dat het puntje op Galecop bleef want twee keer bleef de JSV-goalie meester van de situatie toen een vijandelijke aanvaller vrij voor hem opdook. Maar ook JSV had op zijn beurt pech bij een schot tegen het houtwerk. ,,Een terechte afspiegeling van de onderlinge krachtsverhouding,’’ zo concludeerde Michael van den Berg na afloop over de uitslag.

Geinoord kwam bij De Merino’s al snel op 0-1 via Willem-Paul van der Heijden waarna een speler van de thuisclub werd weggestuurd wegens natrappen. Aanvankelijk slaagden de bezoekers er niet in om hun numerieke meerderheid uit te buiten, het tiental kwam na rust zelfs op 1-1 uit een vrije trap. ,,In die periode speelden we slecht’’, vond coach Kooijman. Het betere spel van Geinoord na rust gaf uiteindelijk de doorslag via treffers van Dimitri Djollo en weer Van der Heijden, ver in blessuretijd. Een doeltreffende indirecte vrije trap van Niels Maat werd nog  afgekeurd, omdat de bal ineens werd genomen.

Opmerkelijk was bij geinoord de terugkeer van Mick Brookman na een lange blessureperiode, hij mocht nog maar 45 minuten spelen maar deed dat overtuigend, met ouderwetse diepgang en snelheid in zijn acties. ,,Met hem er bij ging het in de tweede helft gelukkig beduidebnd beter dan voor rust, al duurde het te lang voordat we op een beslissende voorsprong kwamen. Gino de Ridder heeft de ploeg nog met enkele goede reddingen op de been gehouden bij vrije trappen van De Merino’s.’’

JSV-zondag deed het beter dan de zaterdagformatie want de thuiswedstrijd tegen SVF werd met 3-2 gewonnen zodat de opgaande lijn werd vastgehouden. Overigens gaat de ploeg op zoek naar een nieuwe coach voor het nieuwe seizoen, als opvolger voor Gregory Hardley, de huidige succesvolle trainer. Vreeswijk verloor zondag de thuiswedstrijd tegen Stolwijk kansloos met 0-3.

De openingstreffer van Geinoord in beeld. Willem-Paul van der Heijden heeft de 0-1 op zijn naam gebracht bij De Merino’s (foto-Gerard van Vliet)