Speeltoestel voor Oekraïense vluchtelingen

De Luifelstede wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De Oekraïense vluchtelingen die in het pand woonden zijn inmiddels verhuisd naar opvanglocatie Industrieweg 1B. Rond de Luifelstede stonden speeltoestellen. Deze zijn er ooit neergezet in samenspraak met de bewoners, om de omgeving prettiger te maken, tijdens de vernieuwing van de trambaan en de woningbouw in het Stationsgebied.

Aannemer Scherrenberg heeft de speeltoestellen gratis verhuisd naar de opvanglocatie aan de Industrieweg. Hier staan de materialen opgeslagen, totdat ze op het grote grasveld in elkaar gezet kunnen worden. Zo krijgen deze bewoners van de zomer ook weer een leuke buitenruimte waar de kinderen kunnen spelen en volwassenen elkaar kunnen ontmoeten.

Begin januari 2023 verhuisden ongeveer 90 Oekraïners vanuit de Luifelstede naar de Industrieweg 1B. Zij zijn naar het deel van het gebouw dat leeg stond gegaan. Het gebouw is gesplitst in twee aparte delen. Zo is een volledig afgescheiden deel voor de kinderen van het Schippersinternaat ontstaan. Deze kinderen en Oekraïners hebben in het oude Schippersinternaat elk hun eigen ingang gekregen en hun eigen leefruimte zowel binnen als buiten. De kinderen van het internaat en de Oekraïners zijn zo buren van elkaar geworden.

Toekomstplannen Industrieweg 1B
De gemeenteraad besloot in het verleden al dat op de locatie van het Prins Hendrik Internaat een Integraal Kindcentrum (IKC) en woningen gebouwd gaan worden. In of bij het nieuwe kindcentrum komt ruimte voor de Willem Alexanderschool Vreeswijk, kinderopvang, BSO en het internaat van Meander-Prokino en een sportvoorziening. De gemeente werkt dit plan nu uit samen met Meander-Prokino, Fluenta en andere betrokken partijen. De opvang van Oekraïense vluchtelingen verandert niets aan deze plannen en de planning van de bouw van het kindcentrum. Het gebouw blijft in gebruik voor de Oekraïense vluchtelingen totdat het wordt gesloopt voor de bouw van het kindcentrum.

Groter bouwterrein Stationsgebied
Vanaf 20 februari is het bouwterrein bij het Stationsgebied in de binnenstad van Nieuwegein groter. De hekken zijn verplaatst richting de Zadelstede en Hagestede. Zo valt ook Luifelstede momenteel binnen de bouwhekken. Begin deze maand zijn de voorbereiding op de sloop van dit gebouw aan de Luifelstede gestart waar de Oekraïense vluchtelingen zaten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk