Katern

Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar Industrieweg 1B

De gemeente Nieuwegein gaat Oekraïense vluchtelingen van de opvanglocaties Luifelstede en Rembrandthage opvangen in het gebouw van het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg 1B. Een deel van het gebouw wordt afgesplitst voor Oekraïners om te wonen. De gemeente maakt goede afspraken met de eigenaar van het pand (Stichting Meander Prokino) over de opvang van Oekraïners en de toekomstplannen voor deze plek. Zo zorgen ze er samen voor dat de schipperskinderen en kinderdagopvang, die nu op deze plek verblijven, een fijne eigen plek hebben en houden.

Opvang Oekraïense vluchtelingen Industrieweg 1B
Een nieuwe opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen is nodig, want de opvanglocaties aan de Luifelstede en de Rembrandthage in Nieuwegein gaan dicht omdat er nieuwbouwplannen zijn. Het gebouw van het Prins Hendrik Internaat aan de Industrieweg 1B staat nu deels leeg. Daarnaast zijn er plannen om op deze locatie in de nabije toekomst een integraal kindcentrum te bouwen. De gemeente Nieuwegein heeft aan Stichting Meander-Prokino gevraagd om een deel van het gebouw nu al ter beschikking te stellen voor de opvang van Oekraïners.

Verhuizen Luifelstede
Begin januari 2023 verhuizen ongeveer 90 Oekraïners vanuit de Luifelstede naar de Industrieweg 1B. Zij verhuizen naar het deel van het gebouw dat nu leeg staat. Voordat zij komen, wordt het gebouw gesplitst in twee aparte delen. Zo ontstaat een volledig afgescheiden deel voor de kinderen. Kinderen en Oekraïners krijgen elk hun eigen ingang en hun eigen leefruimte zowel binnen als buiten. De kinderen en de Oekraïners worden zo buren.

Verhuizen Rembrandthage
Later, in 2023, verhuizen ongeveer 40 Oekraïners vanuit de Rembrandthage naar het gebouw aan de Industrieweg 1B. Voordat dat zover is, komt er eerst een kwalitatief goede tijdelijke huisvesting op het terrein van gebouw Industrieweg 1B voor de schipperskinderen en de kinderopvang. In nauw overleg met Stichting Meander Prokino, wordt er een modulair bouwsysteem gerealiseerd. Deze tijdelijke huisvesting zal voldoen aan alle wet- en regelgeving. Voor de tijdelijke huisvesting is het nodig om een aantal bomen te kappen. Daarvoor wordt er binnenkort een vergunning aangevraagd.

In de ruimtes die dan leegkomen in het huidige pand, komen er Oekraïense vluchtelingen. In totaal verhuizen 130 Oekraïense vluchtelingen vanuit de gemeentelijke opvang aan de Luifelstede en de Rembrandthage naar de Industrieweg 1B.

Toekomstplannen Industrieweg 1B
De gemeenteraad besloot in het verleden al dat op de locatie van het Prins Hendrik Internaat een Integraal Kindcentrum (IKC) en woningen gebouwd gaan worden. In of bij het nieuwe kindcentrum komt ruimte voor de Willem Alexanderschool Vreeswijk, kinderopvang, BSO en het internaat van Meander-Prokino en een sportvoorziening. De gemeente werkt dit plan nu uit samen met Meander-Prokino, Fluenta en andere betrokken partijen. De opvang van Oekraïense vluchtelingen verandert niets aan deze plannen en de planning van de bouw van het kindcentrum. Het gebouw blijft in gebruik voor de Oekraïense vluchtelingen totdat het wordt gesloopt voor de bouw van het kindcentrum.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk