SP Nieuwegein start met actiemaand voor behoud van de thuiszorg

De maand januari is door de SP in Nieuwegein uitgeroepen tot actiemaand voor de thuiszorg. SP-er Martijn Stekelenburg: ‘Het kabinet van VVD en PvdA is van plan de huishoudelijke hulp grotendeels uit het thuiszorgpakket te schrappen. Hierdoor ontstaan rampzalige gevolgen voor de medewerkers en cliënten van de zorg.

Als de plannen doorgaan, volgens Stekelenburg, zullen 58.000 banen in de zorg verloren gaan. Mogelijk nog veel groter zijn de gevolgen voor de cliënten. Het Kabinet geeft aan dat mensen zelf schoonmakers dienen in te kopen of dat mantelzorgers de taken dienen over te nemen. Voor veel met name ouderen geldt, dat zij niet kunnen terugvallen op mantelzorg. Ook is het inkopen van zorg is volgens Stekelenburg niet haalbaar, ofwel financieel, of omdat de ouderen niet weten wat ze moeten doen. Hierdoor zou een een situatie ontstaan waarin ouderen zullen vereenzamen, vervuilen en ze in een toestand terecht komen van sociale ontwrichting.

Stekelenburg: ‘Thuiszorghulpen doen veel meer dan alleen poetsen. Ze hebben de belangrijke taak om te signaleren wanneer cliënten achteruit gaan of andere problemen ontwikkelen. De schoonmakers die het Kabinet op de ouderen wil afsturen, zijn niet opgeleid om deze signaalfunctie te vervullen.’

De SP zal de komende weken handtekeningen verzamelen op verschillende plekken in Nieuwegein. In aanloop naar een grootste manifestatie op 4 februari in de Jaarbeurs in Utrecht worden zoveel mogelijk mensen op de been gebracht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk