SP in Nieuwegein stelt vragen over annexatie groenstrook door aannemer Scholman

De SP in Nieuwegein heeft donderdag 2 mei jl. schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de annexatie van een groenstrook, onderdeel van de ecologische verbindingszone. Het gaat om een groenstrook van bijna 2000 m2 achter het pand van aannemer Scholman op de Morsebaan op industriegebied Plettenburg. ‘Deze strook blijkt al een geruime tijd vernield te zijn’ aldus Frank van den Heuvel in zijn brief aan het college van B&W.

In september 2018 nam de gemeenteraad het besluit over het bestemmingsplan ‘Meanderpark’. Het betreft hier het bewoonbaar maken van het vroegere gemeentehuis op de Martinbaan. ‘In 2014 liet Scholman grondonderzoek uitvoeren in de groenstrook met de kennelijke bedoeling deze te annexeren. Om een onderhandelingspositie te verwerven heeft het bedrijf in 2018 bezwaar gemaakt tegen het Meanderpark en als oplossing een onwaarschijnlijk plan ingediend om het zware werkverkeer om te leiden via de achterkant van het bedrijf’ aldus de lokale SP in de brief.

Frank van den Heuvel: ‘De gemeente heeft oogluikend toegestaan dat Scholman de groenstrook inmiddels verhard heeft. Om de situatie te legaliseren heeft Scholman in overleg met de gemeente op 23 juli 2018 een vergunning aangevraagd. Op deze vergunning heeft de gemeente nooit gereageerd, waarschijnlijk omdat dan een bestemmingsplanwijziging door de gemeenteraad goedgekeurd zou moeten worden.’

Op 4 april heeft Scholman een bouwvergunning aangevraagd voor het uitbreiden van zijn bedrijfshal. Een uitbreiding die alleen maar bruikbaar is wanneer de annexatie van de ecologische groenstrook gelegaliseerd wordt.

SP Raadslid Frank van den Heuvel over deze kwestie: ‘Het ons onduidelijk wat er hier nu gebeurt. Scholman heeft inmiddels de ecologische groenstrook vernield en de raad is nooit om toestemming gevraagd om dit te doen. We willen zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Het college moet of de raad om toestemming vragen of zo snel mogelijk de bouwvergunning afwijzen en handhaven op de overtredingen.’ Klik hier voor de brief die is gestuurd aan het college van B&W door de SP in Nieuwegein over deze kwestie.

9 thoughts on “SP in Nieuwegein stelt vragen over annexatie groenstrook door aannemer Scholman

 1. B. Bokking

  Brutaal mens heeft de halve wereld,
  tja, als je Scholman heet in Nieuwegein gaan vele deuren
  open die voor anderen gesloten zijn en blijven!
  Dus; gewoon doen en zien wel wat er van komt.
  Burgerlijke ongehoorzaamheid wordt zo in de hand gewerkt!

 2. Linda

  Wat is een ecologische groenstrook nou weer? Ziet er uit als een gewoon stukje grasveld. Met de komst van meander (vol psychiatrische herintreders) zullen we scholman (groenvoorzieningen) nog wel eens heel hard nodig kunnen hebben als werkervaringsplek voor deze mensen. Zou eerst maar eens ff kijken waarom ze dit stuk grond nodig denken te hebben en hoe ecologisch dit stuk überhaupt is.

  1. Bas

   ” Zou eerst maar eens ff kijken waarom ze dit stuk grond nodig denken te hebben en hoe ecologisch dit stuk überhaupt is.”
   Haha, ja draai jij de zaken ff om joh!
   Eerst pikken ze het gewoon in en dan moet de gemeente (of de SP, die dit in de gaten had), gaan kijken waarom Scholman dit doet. Wat maakt dat nou uit waarom ze dit doen?!
   Als ze het willen hebben moeten ze gewoon de wegen bewandelen die daarvoor zijn.

  2. SC

   Het is een groenstrook in het kader van de ecologische hoofdstructuur. Wikipedia:
   “Een ecologische verbindingszone is een verbinding tussen natuurgebieden (met nieuwe of herstelde natuur) die deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur. Ecologische verbindingszones worden aangelegd om het migreren van dieren en planten tussen natuurgebieden mogelijk te maken (uitwisseling van genen).”
   Dit is niet vrijblijvend en niet alleen voor Nieuwegein of Nederland. Het dient de diversiteit van de fauna. Een opvallender voorbeeld van zo’n element is een ecoduct. Wiki: Een ecoduct, ecopassage, wildwissel, natuurbrug, dierenviaduct of wildviaduct is een kunstwerk waar wilde dieren een drukke verkeersweg kunnen kruisen.
   Voor ons mensen zijn groenstroken natuurlijk ook belangrijk, het zijn onze groene longen.

 3. Jort

  Begrijp ik het nou goed dat de gemeente Nieuwegein stukken grond ‘uitdeelt’ om te voorkomen dat er bezwaar gemaakt kon worden tegen dat walgelijke plan om de nieuwe kolonie van weldadigheid Meanderpark te stichten in Nieuwegein. Zo’n fijne plek waar de gemeente straks allemaal kwetsbare mensen buiten de samenleving kan opbergen op een mensonwaardige plek. Wauw, weer een tragisch dieptepunt van onze betrouwbare gemeente. En iedereen zich maar afvragen waarom het vertrouwen in de overheid verdwijnt.

 4. Linda

  Meander een Mensonwaardige plek? Hou op shei uit. Ja, Nieuwegein is het afvoerputje van Utrecht. Alles wordt hier gedumpt. Kijk maar naar de hordes “urgenten” uit Utrecht in de tubeflats. Het is pas sneu voor jonge stelletjes zonder problemen en een gewone baan uit Nieuwegein die een huurwoning zoeken. Die kunnen nergens terecht. Ze “mogen” straks ook huren op meander wonen als ze de kwetsbare groep ondersteunen. Serieus. Dit gebeurd echt. Als ook scholman daar nog weggaat, dan wordt het pas echt erg. Zijn we bij de strot gepakt? Jazeker, maar wel wederom door dezelfde linkse groep. Die groenstrook zal me een worst wezen. Het is een stuk gras dat nu benut wordt en anders niemand ook maar iets mee zou doen. Dat de gemeente de nieuwegeiners niet dient is, das allang een feit. Maar gaat scholman daar weg, dan verliezen we een enorm bedrijf. Iedereen met echte kansen vertrekt hier sneller dan een puist op een puber.

 5. Linda

  Let trouwens maar liever op wat er met het bejaardentehuis vreeswijk gebeurd. Ik heb zo’n vermoeden dat dit straks de nieuwe opvanglocatie van asielzoekers wordt, aangezien het centrum verder gerealiseerd gaat worden.

 6. Faasse

  Goed dat de SP in ieder geval wel aan het opletten is! Het is schandalig hoe sommigen denken zich zomaar iets te kunnen toe-eigenen!

 7. ron

  hetzelfde gebeurt op het speelveldje tegen over mijn huis aan de elandweide, daar heeft een bewoner een stuk van het veld in gepikt en een paaltje eigen beheer neergepoot die hij van iemand heeft gekregen.In het begin stelde dit niets voor Maar het word groter en groter en worden er als maar prikstruiken geplant en ijzerdraad ingespannen om te voorkomen dat de kinderen die op dit veldje voetballen hun bal niet meer kunnen pakken en als deze man het ziet de kinderen uitkaffert wat ze daar zoeken. dit is erger dan wat scholman doet ik heb dit een aantal malen bij de gemeente gemeld maar handhaven ho maar. er is gisteren gras gemaaid maar de doorgang naar het veld is zo smal en overwoekerd geraakt dat de maaier er niet meer bij kon .ik ben heel benieuwd of hier nu eens wat mee gedaan word

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren