Snicker doodles

And now………it’s cookies time!!! Het is alweer tè lang geleden dat hier een koekjesrecept stond, want er gaat niets boven zelfgebakken, homemade cookies. Deze koekjes met de welluidende naam “Snicker Doodles” zijn iets zacht van binnen en, door het suiker-kaneellaagje, crispy en knapperig vanbuiten. Het is een “old fashioned cookie” uit Amerika en Engeland, dat het net zo goed doet als “wafeltje” bij een dessert als bij het “kopje-thee-na-schooltijd”.

Voor ca. 24 koekjes:
225 g boter
150 g suiker
190 g bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
½ theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel zout

Voor het crispy laagje:
15 tot 20 g kristalsuiker
1 theelepel kaneelpoeder

Extra: keukenmachine of mixer met deeghaken; bakplaat bekleed met bakpapier of bakvel.

Klop met de keukenmachine of de mixer in een kom de boter met de suiker zacht en romig.
Boven een andere kom de bloem zeven, samen met het bakpoeder en de ½ theelepel kaneelpoeder.
Klop het bloemmengsel door het botermengsel tot een glad deeg.
Maak er een bal van en verpak deze in plasticfolie.
Leg het deeg ca. 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor tot 200ºC.
Vermeng de 15-20 gram suiker met de theelepel kaneelpoeder op een bord.
Vorm ca. 24 balletjes van het opgesteven deeg en wentel ze rondom door de kaneelsuiker.
Leg de balletjes met ca. 5 cm tussenruimte op de bakplaat.
Druk ze iets platter met de bodem van een glas of je platte hand.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in 10-12 minuten tot de koekjes lichtbruin en nog wat zacht zijn en de randjes knapperig en wat donkerder bruin.
Laat ze 5 minuten afkoelen.
Je kunt de koekje 5-7 dagen bewaren in een goed gesloten trommel.

Koekjes
Tijd ca. 25 minuten
Bron: ”500 Koekjes”door Philippa Vanstone

Tip
Voeg een vleugje (echt niet meer dan een vleugje) nootmuskaat toe aan het deeg.
Variaties op dit oorspronkelijke recept: voeg 75 gram rozijnen toe aan de ingrediënten. Of kneed 3 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember door het deeg. Als laatste: 2 theelepels vanille-essence en 75 gram pure chocoladestukjes (klein) door het deeg zorgen voor weer een totaal ander koekje.

Weetje
Deze koekjes zijn waarschijnlijk door Nederlandse of Duitse immigranten geïntroduceerd in Amerika. Toen ze populair werden kregen ze namen als jumbles, plunkets en cry-babies. Waarschijnlijk is de naam Snicker doodles afkomstig van het Duitse woord Schneckennudeln, wat een soort koffiebroodjes zijn.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk